na kašiku
KADA NAPUNITE TIKVICE MORATE DA URADITE JEDNU STVAR NA KRAJU: Samo takp neće biti BEZUKUSNE (RECEPT)
Svi ovih dana traže ideje za pripremu ovog povrća, mi imamo caku kako da spremite najbolje punjene tikvice do sada
Tikvice su veoma zahvalno povrće, koga od proleća, pa sve do kasnih jesenjih dana ima u izbolju. Jela i načini na koji se tikvice mogu pripremiti mogu se prilagoditi svačijem ukusu: od sirovih, do pohovanih, preko musake sa tikvicama ili punjenih, čak se koriste i u pripremi kolača.
One mlade se spremaju brzo, a jela u kojima je glavna zvezda tikvica su veoma lagana i ne opterećuju stomak, a izuzetno su ukusna.
Takve su i punjene tikvice koje će zadovoljiti nepca i ljubitelja mesa i ljubitelja povrća, ali i onih koji veoma vode računa o ishrani.
Sastojci:
- 4-5 mladih tikvica
- 300 g mlevenog mesa (junećeg ili mešanog)
- 1 glavica crvenog luka ili struk mladog luka
- 1 srednja šargarepa
- 50 g pirinča
- 50 ml ulja
- 500 ml soka od paradajza
- 1 sveži paradajz
- so
- biber
Priprema:
- Luk sitno iseckajte, šargarepu izrendajte, a pirinač dobro operite.
- Tikvice isecite na dva, a ako su duže, na tri dela, pa ih izdubite kašikom.
- Izdubljeni sadržaj iseckajte sitno.
- Na ulju i malo vode izdinstajte luk, šargarepu i središnji deo tikvica.
- Kada povrće omekša, dodajte mleveno meso i začine i sve kratko zajedno prodinstajte. Na kraju dodajte pirinač i sve sklonite sa vatre.
- Dublju vatrostalnu posudu nauljite, tikvice punite filom od mesa i ređajte jednu do druge.
- Poklopite ih ploškicama paradajza, pa nalijte sok od paradajza , a onda dodajte vode da tikvice ogreznu u tečnosti.
- Sud poklopite ili zatvorite folijom, pa stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se krčka oko 45 minuta.
- Posle tog vremena uklonite poklopac i zapecite tikvice još 15 do 20 minuta.
- Služite tople uz prilog po želji i sezonsku salatu.
Prijatno! Još jela i recepata sa tikvicama, pogledajte ovde.
(Espreso/ )