Piletina i krompirići, Foto: Printscreen7Youtube/SchnellerKoch1
prijatno!
OVO JELO SVAKA SRPSKA DOMAĆICA MORA DA ZNA: Piletina sa omiljenim srpskim POVRĆEM biće sočna SAMO UZ 1 CAKU(RECEPT)
Ručak koji niko ne odbija - piletina i krompirići
Objavljeno: 13.07.2023. 16:44h
> 16:53h
Marija Marković
Sigurno omiljeni i najčešći srpski ručak - piletina i krompirići iz rerne! Hrskavi spolja, a sočni i meki unutra.
Sastojci
- 1 pile
- 500 g krompira
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 1 kašičica karija
- 2 kašičice crvene mlevene paprike
- 100 g svinjske masti
- oko 1 dl vode
- 1 kom aluminijumske folije
Priprema
- Pile oprati i iseći na komade.
- Komade mesa ravnomerno posuti sa svih strana solju, suvim biljnim začinom i biberom i poređati u mašću podmazanu tepsiju.
- Krompir očistiti, oprati i iseći na krupnije komade, pa dodati so i suvi biljni začin i izmešati, tako da svaki komad krompira dobije svoj deo začina.
- Pored piletine i okolo dodati krompir.
- Preko piletine i krompira obilno posuti kari i crvenu mlevenu papriku, pa dodati mast i naliti malo vode.
- Tepsiju prekriti komadom aluminijumske folije i priljubiti je uz rub tepsije.
- Peći u zagrejanoj rerni oko 40 minuta na 200 C.
- Nakon toga izvaditi tepsiju iz rerne i skinuti foliju, pa vratiti u rernu da gornja strana mesa i krompir porumene. Nakon toga izvaditi tepsiju iz rerne i skinuti foliju, pa vratiti u rernu da gornja strana mesa i krompir porumene.
- Kada lepo porumeni jedna strana piletine, okrenuti svako parče mesa i prevrnuti i krompir, da i druga strana dobije zlatnu koricu.
(Espreso/Recepti.com)