preukusno!
ZAPEČENA BORANIJA KOJA SE JEDE SAMO LETI: Ovo POVRĆE rashladiće vas bolje od SLADOLEDA (RECEPT)
Za današnji ručak pripremite zapečenu boraniju koja osvaja sva čula
Ovako spremljenu boraniju ješće i oni koji su je stalno odbijali!
Sastojci
za 4 osobe
- 1 kg ociscene zute boranije
- 1 veca glavica crnog luka
- 3-4 cena belog luka
- 1 zelena,ljuta papricica
- 1 veca sargarepa, isecena na sitnije kockice
- 2 veca oljustena i isecena na kockice,paradajza
- po izboru meso, moze i bez mesa
- 4 komada jaja
- 500 ml mleka
- 4 kasike gustog (grckog) jogurta ili kisele pavlake
- po ukusu soli, bibera, vegete Natur
- 2-3 kasike sveze seckanog persuna
- 2-3 kasike ulja
Priprema
1. Boraniju oprati i ocistiti i iseci na polovine, ako su dugacke, iseci ih na tri dela.
2. Na ulju proprziti sitno seckani luk, kada postane staklast, dodati sargarepu i beli luk, i sitno seckanu zelenu papriku, proprziti nekoliko minuta pa dodati isecen paradajz i sa paradajzom dodati ociscenu i isecenu boraniju, promesati dodati malo vode, poklopiti i na tihoj temperaturi dinstati dok boranija ne omeksa, povremeno dodavajuci po malo vode.
3. Ja sam koristila suva mesnata rebra, koja sam prvo prokuvala u vodi i tu vodu bacila i onda dodala u boraniju i dinstala ih zajedno sa boranijom..
4. Omeksaloj boraniji dodati zacine, vegetu, biber, svez persun, sve dobro promesati, pa sipati u vatrostalnu ciniju ( najbolje je ako imate zemljanu sa poklopcem).
5. Umutiti zicom jaja, dodati mleko i gusti jogurt/kiselu pavlaku i preliti preko boranije.
(Espreso/Coolinarika)