preukusno
OSVEŽAVAJUĆI NAČIN DA PRIPREMITE VAŠU OMILJENU RIBU: Nema prženja, vrelog ULJA i prskanja, spremite je na LEŠO
Od ovog recepta ide voda na usta, lagano i dobro za velike vrućine
Lešo oslić ili kuvani oslić. Verovatno najjednostavniji recept i najjednostavniji recept koji možete napraviti od ribe. Potrebno je osim ribe, samo malo povrća, začina i vode. I to je to, ukratko.
Sastojci:
- 500 g oslića,
- 1 l vode,
- 2 veća krompira,
- 1 vezica blitve,
- 1-2 šargarepe,
- maslinovo ulje,
- beli i crni luk,
- so i biber.
Napomena:
Za nas daleko od mora koji kupujemo zamrznute morske plodove, ovo je veoma važno da se zna.
Najbolje je, ako ste u mogućnosti, da kupujete svežu ribu. Jeste skuplje kada plaćate, ali nekad je i to samo privid. Kada kupujete zamrznutu ribu, pogotovo filete (bilo koje ribe), jedan deo težine je zamrznuta voda, tj. led. Zamrznuta riba koja je u komadu sa kožom i kostima, kao i rakovi u ljušturi, imaju znatno manje vode, čak i zamrznuti fileti koji se prodaju u rinfuzi imaju manje vode. Ali zapakovani i odmereni (u vrećicama, kutijama, čemu god) fileti ribe, očišćeni račići i sl. morski plodovi su puni vode (nekad i više od 1/4 težine). Mnogo puta sam to iskusila i ne govorim napamet. Zbog toga se nemojte iznenaditi kada 1/2 kg zamrznute ribe, nakon kuvanja, bude ručak samo za jednu osobu. Pogotovo za ovakvo jedno posno i lagano jelo.
Priprema:
- Krompir i šargarepu očistite, operite i nasecite na manje komade. Blitvu takođe operite i nasecite na manje komade, kao i crni i beli luk. Šargarepu možete i narendati ili iseći na tanke štapiće.
- U šerpu sipajte vodu, posolite, pobiberite, stavite krompir i kada provri kuvajte 10 minuta, poklopljeno na srednjoj temperaturi. Za to vreme krompir bi već trebao da je napola kuvan. Tada dodajte šargarepu i blitvu. Ako kuvate cele komade ribe sa kožom i kostima, dodajte i nju. Sve zajedno kuvajte još 10 minuta.
- Ako kuvate filete oslića, dodajte ih nakon tih drugih 10 minuta. Možete ih staviti i zamrznute, trebaće malo više vremena da se sve ponovo zagreje, ali ćete barem iskoristiti i već pominjani led. Kada supa ponovo proključa, kuvajte svega 3-4 minuta, jer filetima ribe ne treba više vremena.
- Skuvanu ribu, zajedno sa povrćem i supom sipajte u tanjir i po želji ukrasite peršunovim lišćem i zakiselite limunovim sokom.
Ako vam se jede neko malo jače jelo, probajte najjednostavniji recept za pečenog lososa.
Rašina kuhinja: Čorba od celera u celeru:
(Espreso/ Kuvarancije)