prava priča
PRAVI MAJSTORI PRAVE SAMO OVAKVU LIMUNADU: Pogledajte caku sa NARANDŽOM, NEMA DALJE! (RECEPTI)
Limunada je odličan napitak za vrele letnje dane
Postoji više vrsta limunade pa i recepata za najbolji odnos limuna, šećera i vode kako bi limunada bila idealna.
Evo nekoliko predloga:
Klasična limunada
Sastojci:
– 3 limuna – 100g šećera – 650ml vode
Kako se pravi klasična limunada:
Presecite svaki limun na pola i 5 polovina iscedite, a jednu iseckajte na sitne kriškice. U šerpu sipajte 150 ml vode i 100 grama šećera i zagrevajte na laganoj vatri dok se šećer ne istopi. U bokal sipajte isceđeni sok od limuna, pa prelijte istopljenim šećerom.
Promešajte i dodajte ostatak vode. Ostavite u frižideru na pola sata da se ohladi. Kada izvadite limunadu dodajte iseckane kriškice limuna i što više leda. Tajna savršene limunade je u sirupu od šećera, koji se pravi otapanjem šećera u vodi. Ako šećer stavite u hladnu vodu, on će samo da padne na dno čaše.
Posluživanje
Limunadu servirajte u teglama, sa papirnim slamčicama. Teglu prethodno napinite sa ledom do vrha.
Recept za limunadu u poslastičarnici:
Potrebni sastojci za limunadu:
– 4 limuna – 9l vode – 900g šećera – 2 limuntusa
Priprema:
Limun dobro oprati (ne ljuštiti) pa samleti na mašini za meso, dodati vodu, šećer i limuntus. Kada se šećer istopi, mešanjem se proces rastvaranja šećera može ubrzati, procediti sok, ohladiti i piti.
Još jedan recept za limunadu iz poslastičarnice
– 5l vode – 5kg šećera – 4 kesice limuntusa – 1 bočica ekstrata od limuna
Uputstvo za pripremu limunade:
Vodu, šećer, limuntus, ekstrat od limuna sipati u posudu, mešati dok se ne stopi.
Kad se sve stopi, sipati u flaše, ohladiti i služiti.
Limunada sa narandžom
Sastojci:
– 1 narandža – 1 limun – 20g limunske kiseline – 900g šećera – 12l vode
Priprema:
Limun i narandžu dobro oprati i samleti (u mulitpraktiku ili sl.) U posudu dodati voće, limunsku kiselinu (u prodavaonicama se mogu kupiti mali paketići od 20 g, pakovani kao prašak za pecivo), šećer i vodu. Neka odstoji 24 sata. Procediti i sipati u flase. Obavezno držati u frizideru jer nema konzervansa!
Bonus video:
(Espreso/lokalnevesti.rs)