ukusno
SPREMITE RUČAK BRZO I LAKO OD OMILJENIH SASTOJAKA: Recepti za TRI OSVEŽAVAJUĆE letnje salate koje će prijati svakom
Za ručak odaberite lagane oboke, kao što su salate. Ovo su naši predlozi
Kada su napolju visoke temperature više nam prijaju lagani obroci, ali takođe želimo da budu zasitni. Obrok salate su idealno rešenje, a u poslednje vreme postaju sve popularnije.
Mi predlažemo 3 najlakša i najlepša recepta za letnje salate koje će vas raspametiti. Priprema je i više nego jednostavna, a sastojci su jeftini.
Letnja salata sa krompirom i kukuruzom
Sastojci:
900 g crvenog krompira
450 g smrznutog kukuruza
2 kašike soka od kiselih krastavaca
1 kašika senfa
1 paprika
2 štapića celera
3 kisela krastavca
1/2 ljubičastog luka
1-2 mlada luka
malo mirođije
Za preliv:
1 šolja majoneza
1 kašika soka od kiselih krastavaca
1/2 kašičice slatke paprike
1,5 kašičica soli
1 kašičica bibera
Priprema:
Krompir isecite na pola, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Zatim posolite i dodajte kukuruz, pa nastavite da kuvate još nekih 15 minuta. Kada krompir i kukuruz omekšaju gotovi su. U posudu stavite proceđeni krompir, pa dodajte senf koji ste pomešali sa sokom od kiselih krastavaca. Promešajte i stavite u frižider na pola sata. U posudu sa krompirom dodajte seckani celer, papriku, kisele krastavce, proceđeni kukuruz, seckani mladi i ljubičasti luk. Sve dobro promešajte, pa preko sipajte preliv koji ste napravili tako što ste pomešali majonez, sok od kiselih krastavaca, slatku papriku, so i biber. Sve dobro promešajte i služite.
Letnja salata sa makaronama
Sastojci:
450 g smrznutog kukuruza
1 veza peršuna
1/3 šolje maslinovog ulja
3 kašike soka od limuna
1 čen belog luka
1/2 kašičice ljute crvene paprike
2 kašičice meda
so, biber
230 g makarona
par čeri paradajz
1 manji ljubičasti luk
1 avokado
Priprema:
Skuvajte kukuruz, a u blenderu dobro usitnite peršun, maslinovo ulje, sok od limuna, beli luk, ljutu crvenu papričicu, med, so i biber. U posudi za salatu pomešajte kuvane i proceđene makarone, proceđeni kukuruz, seckani čeri paradajz, seckani luk i avokado. Preko sipajte preliv i dobro promešajte.
Sveža letnja salata od povrća
Sastojci:
1 krastavac
2 paradajza
3 avokada
1/2 ljubičastog luk
1 veza peršuna
1 limun
Priprema:
Krstavac i paradajz iseckajte, pa stavite u posudu. Dodajte na rebarca seckani ljubičasti luk, seckani avokado, kao u seckani peršun. Posolite i pobiberite, pa prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom.
(Espreso/Stvar ukusa)