prijaće vam
OVO SU 4 NAJLAKŠE LETNJE SALATE: Spremne su za 20 MINUTA, a pune su VITAMINA
Postoje četiri letnje salate koje se lako pravo, a neće vam teško pasti na stomak po visokim temperaturama
Kako su vrućine već uveliko krenule važno je da u organizam unosite što laganiju hranu.
Postoje četiri letnje salate koje se lako pravo, a neće vam teško pasti na stomak po visokim temperaturama.
Isprobajte ih prvom prilikom.
Zdrave letnje salate od svežih namirnica za samo 20 minuta.
Šopska salata
-jedna od najpoznatijih letnjih salata bogata svežim povrćem, a brza i laka za pripremu.
Namirnice za 4 osobe:
- paradajiz 3 kom
- krastavci 2 kom
- crni luk 1 manja glavica
- sir mladi ili stari beli oko 200g
- so i ulje
U ovu slaltu možete dodati svežu papriku ako volite i peršunov list.
Pripremite povrće za šopsku salatu. Luk i peršun očistite i sitno isecite, paradajiz isecite na kriške, a krastavce na kolutiće.
Šopsku salatu sastavite u dubljoj činiji spojite paradajiz, krastavce i luk posolite i dodajte ulje. Promešajte salatu i ostavite je u frižideru sat vremena da se ohladi.
Pre serviranja pospite šopsku salatu izdrobljenim sirom i isečenim peršunovim listom.
Grčka salata
-sem svežeg povrća obogaćena maslinama i feta sirom.
Namirnice za 4 osobe:
- krastavci 2 kom
- paradajiz 2 kom
- paprika 1 kom
- crni luk 1 glavica
- zelena salata pola glavice
- masline po želji
- feta sir 100g
- so, biber, maslinovo ulje
Za pripremu grčke salate feta sir isecite na kockice, prelite ga sa maslinovim uljem i sitno isečenim peršunovim listom. blago promešajte i ostavite da odstoji dok pripremite ostale sastojke.
Povrće operite, zelenu salatu isecite na komadiće veličine zalogaja, paradajiz isecite na kriške, krastavac na kolutiće, masline prepolovite a crni luk isecite sitno.
U dublju činiju spojite povrće, posolite i pobiberite po ukusu, dodajte pripremljeni feta sir i ako treba još malo maslinovog ulja. Sve blago promešajte i poslužite grčku salatu.
Mešanu salatu sa omiljenim povrćem
Namirnice za 6 osoba:
- kupus glavica
- šargarepa 4 kom
- zelena salata pola glavice
- so, ulje, sirće (ili limunov sok)
Za pripremu mešane salate prvo očistite i operite povrće. Zatim kupus i šargarepu narendajte, a zelenu salatu sitno isecite.
Spojite povrće za mešanu salatu u dublju činiju začinite salatu po ukusu sa soli, sirćetom (limunovim sokom) i uljem. Gotovu salatu poslužite kao prilog uz sve vrste mesa.
Vitaminska zelena salata
-salata sa jabukom, celerom i šargarepom obogaćena dresingom je odličan način da unešete dovoljno kalorija u zdravom letnjem obroku.
Namirnice za 4 osobe:
- zelena salata 1 glavica
- zelena jabuka 150g
- šargarepa 150g
- celer 150g
- kisela pavlaka 150g
- majonez 50g
- so
Za pripremu zelene salate sa jabukom zelenu salatu operite, isecite na rezance i stavite u dublju posudu.
Celer, šargarepu i jabuku očistite, narendajte i dodajte u činiju sa salatom.
Pomešajte kiselu pavlaku, majonez i so, pa ovim dresingom prelite zelenu salatu sa jabukom i promešajte.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa)