Posna sarma, Foto: Printscreen/Yojutube/ Today's lunch Minja Stanisavljevic

recept

OVAKVU POSNU SARMU MORATE DA SPREMITE ZA PETROVDAN: Pred sam kraj kuvanja DODAJTE OVO da bi bila MEKANA I SOČNA

Ukusno i slasno

Objavljeno: 11.07.2023. 14:09h

Idealna za slavsku trpezu, ali i za svaki dan.

Sastojci

kiseo kupus1 veća glavica ili 2 manje

praziluk4 struka

crni luk3 glavice

foto: Printscreen/Yojutube/ Today's lunch Minja Stanisavljevic

šargarepa4

pirinač1 1/2 šolja (od 250 ml)

so1 kašika

tucana crvena parika1 kašika

mleveni biber1 kašičica

lovorov list4

slatka crvena začinska paprika1 kašičica

mešavina biljnog začinapo ukusu

uljepo potrebi

vodapo potrebi

Zaprška:

ulje3 kašike

brašno1 kašika

crvena začinska paprika1 kašika

foto: Printscreen/Yojutube/ Today's lunch Minja Stanisavljevic

Kako pripremiti

Listove kupusa pripremiti za sarmu. Ako je kupus previše kiseo ostaviti ih u hladnoj vodi bar 2 sata. Povrće sitno iseckati i prvo kratko dinstati bez ulja, pa dodati ulje i dinstati na tihoj vatri dok ne omekša. Dodati pirinač i dinstati još 10 minuta, uz dolivanje vode po potrebi / oko 1 dl /. Dodati so, začin, biber, tucanu i mlevenu papriku i sve dobro promešati. Dno duboke posude podmazati uljem, staviti nekoliko listova kupus i slagati sarmu. Na svaki list kupusa staviti po kašiku nadeva.

Posle svakog reda sarmi staviti lovorov list. Prekriti sa listovima kupusa, naliti vodom da prekrije sarme, poklopiti i kuvati na tihoj vatri. Kad je list mekan, trebalo bi i sarma da je gotova. Napraviti zapršku. Na ulju propržiti brašno, dodati mlevenu papriku i vrućom zaprškom preliti sarmu. Kuvati još desetak minuta i skloniti sa ringle.

Nakon zapržavanja posudu sa sarmom možete ubaciti u rernu da dobije lepu koricu i da se još malo ukrčka. Ko voli i ima, može između savijenih sarmi ubaciti dimljenu ribu....Tada je sarma zaista posebnog ukusa.

(Espreso/Blicžena)