recept
OVAKVU POSNU SARMU MORATE DA SPREMITE ZA PETROVDAN: Pred sam kraj kuvanja DODAJTE OVO da bi bila MEKANA I SOČNA
Ukusno i slasno
Idealna za slavsku trpezu, ali i za svaki dan.
Sastojci
kiseo kupus1 veća glavica ili 2 manje
praziluk4 struka
crni luk3 glavice
šargarepa4
pirinač1 1/2 šolja (od 250 ml)
so1 kašika
tucana crvena parika1 kašika
mleveni biber1 kašičica
slatka crvena začinska paprika1 kašičica
mešavina biljnog začinapo ukusu
uljepo potrebi
vodapo potrebi
Zaprška:
ulje3 kašike
brašno1 kašika
crvena začinska paprika1 kašika
Kako pripremiti
Listove kupusa pripremiti za sarmu. Ako je kupus previše kiseo ostaviti ih u hladnoj vodi bar 2 sata. Povrće sitno iseckati i prvo kratko dinstati bez ulja, pa dodati ulje i dinstati na tihoj vatri dok ne omekša. Dodati pirinač i dinstati još 10 minuta, uz dolivanje vode po potrebi / oko 1 dl /. Dodati so, začin, biber, tucanu i mlevenu papriku i sve dobro promešati. Dno duboke posude podmazati uljem, staviti nekoliko listova kupus i slagati sarmu. Na svaki list kupusa staviti po kašiku nadeva.
Posle svakog reda sarmi staviti lovorov list. Prekriti sa listovima kupusa, naliti vodom da prekrije sarme, poklopiti i kuvati na tihoj vatri. Kad je list mekan, trebalo bi i sarma da je gotova. Napraviti zapršku. Na ulju propržiti brašno, dodati mlevenu papriku i vrućom zaprškom preliti sarmu. Kuvati još desetak minuta i skloniti sa ringle.
Nakon zapržavanja posudu sa sarmom možete ubaciti u rernu da dobije lepu koricu i da se još malo ukrčka. Ko voli i ima, može između savijenih sarmi ubaciti dimljenu ribu....Tada je sarma zaista posebnog ukusa.
(Espreso/Blicžena)