Kompot od kajsija, Foto: Printscreen/Youtube/lakojekuvati

prijatno!

DOMAĆI KOMPOT OD KAJSIJA: Samo 3 sastojka vas dele od NAJUKUSNIJE SRPSKE POSLASTICE (RECEPT)

Domaći kompot od kajsija je jedna od omiljenih poslastica svih Srba

Objavljeno: 11.07.2023. 11:37h

Kompot je jedna od zdravih i slasnih poslastica koja će vas odlično rashladiti u vrelim letnjim danima!

Može se pripremiti bez konzervansa, pa su vam potrebni samo šećer, voda i kajsije.

Sastojci:

  • 1,5 kg kajsija
  • 5 kašika šećera
  • 2 l vode
foto: Printscreen/Youtube/lakojekuvati

Priprema:

  1. Operite kajsije i oljuštite ih od košpica. Isecite na polovine i četvrtine. Kasije ređajte u tegle, biće vam potrebno 3 tegli od 1 kilogram. Potrudite se da između kajsija ima što manje prostora. Na vrhu dodajte jednu kašiku šećera ako su kajsije slađe, a ako nisu dodajte dve kašike. Nakon toga sipajte vodu u teglu do vrha. Dobro zatvorite tegle, okrenite ih naopako kako biste proverili da li curi voda.
  2. Za pasterizaciju potrebno je skuvati kompot. Uzmite veći lonac i na dno stavite krpu. Poređajte tegle, tako da se tegle ne dodiruju. Ako se dodirnu može doći do pucanja. Svaku teglu obavijte krpom, kako biste se još više zaštitili od pucanja. U lonac sipajte vodu, treba da ide preko poklopca tegle. Vrlo je bitno da tegle stavite u hladnu vodu, na hladnu ringlu pa tek onda postepeno zagrevate. Jer ako dođe do nagle promene temperature može doći do pucanja.
  3. Preklopite lonac poklopcem i stavite da se voda zagreva. Kada voda proključa skinite poklopac, smanjite vatru i ostavite da se krčka oko 20 minuta. Nakon tog vremena isključite ringlu i ostavite da se tegle ohlade u vodi.Kompot od kajsija bez konzervansa je spreman za otvaranje kada se sasvim ohladi, najbolje je da to bude dan kasnije. Uzmite u obzir da kada jednom otvorite teglu morate je držati u frižideru i tada će se brže pokvariti. Ovako neotvorene tegle možete držati u špajzu mesecima.

(Espreso/Stvar ukusa)