Švarcvald torta, Foto: Printscreen/ Youtube/ Sugar Geek Show

svi je žele

NEKI JE ZOVU PO POZNATOJ RAKIJI , DRUGI PO PLANINAMA, ALI SVI JE OBOŽAVAJU: Original RECEPT za vašu omiljenu TORTU

Jedna od najukusnijih tori se uopšte ne priprema tako lako, ali je vredna svake sekunde

Objavljeno: 10.07.2023. 19:49h

Iako u nazivu nosi reč Švarcvald, ova torta nije dobila ime po čuvenim Švarcvald planinama, već po čuvenoj višnjevači koja je ponos tog područja (Schwarzwälder kirschwasser). Ovim finim likerom se natapaju kore koje tako dobijaju karakterističnu aromu.

Poslastičar Jozef Keler (1887–1981) tvrdio je da je izmislio Švarcvald tortu u njenom današnjem obliku 1915. godine u poznatom kafeu Agner u Bad Godesbergu, sada predgrađu Bona, koji se nalazi na oko 500 km severno od Švarcvalda. Ova tvrdnja, međutim, nikada nije potkrepljena. Njegov recept za Švarcvald tortu, napisan 1927. godine, danas se nalazi izložen u Muzeju na otvorenom na Švarcvaldu.

Evo kako glasi originalni recept za ovu poznatu tortu:

SASTOJCI:

Donji sloj:

  • 120 gr pšenično brašno
  • 0,5 kašičice prašak za pecivo
  • 2 kašike šećer
  • 1 kašičica vanilin šećer (ili ekstrakt vanile)
  • 60 gr puter (60)
  • 1 komad belance
foto: Printscreen/ Youtube/ Sugar Geek Show

Kore za tortu:

  • 6 komada žumance
  • 3 kašike vode (tople)
  • 200 gr šećer
  • 1 kašičica vanilin šećer (ili ekstrakt vanile)
  • 6 komada belance
  • 150 gr pšenično brašno
  • 60 gr kukuruzni skrob
  • 2 kašičice prašak za pecivo
  • 50 gr kakao prah

Za posipanje kora:

  • 5 kašika višnjevača (bistra)
  • 5 kašika voda
  • 1 kašika šećer

Fil od višanja:

  • 500 gr višnje iz konzerve
  • 250 gr sok od višanja
  • 30 gr šećer
  • 3 kašike kukuruzni skrob
  • 5 kašika višnjevača (bistra)
foto: Printscreen/ Youtube/ Sugar Geek Show

Šlag sa višnjevačom:

  • 800 gr slatka pavlaka
  • 60 gr šećer
  • 1 kašičica vanilin šećer (ili ekstrakt vanile)
  • 4 kašike višnjevača (bistra)

Dekoracija:

PRIPREMA:

Donji sloj priprema:

  1. To je tanka kora, koja se koristi kao donji sloj. Priprema se sa ohlađenim sastojcima. Testo mesite vašim rukama. Da biste dobili meku tortu, testo treba mesiti što je moguće kraće. Ostavite testo da se odmori u frižideru 30 minuta. Razvucite testo na podmazan 24 cm sud za pečenje kolača i pecite ga u zagrejanoj rerni na 175 C, oko 10 minuta.

Kore za tortu priprema:

  1. Mutite mikserom žumanca i toplu vodu oko 3 minuta. Dodajte oko dve trećine šećera i vanilin šećera. Mutite opet oko 5 minuta. Mikserom mutite belanca, u posebnom sudu, dok ne postanu čvrsta, a zatim dodajte ostatak šećera i nastavite polako da mutite, više od jednog minuta.
  2. Dodajte belanca u žumanca. Umešajte brašno, krompirov skrob, prašak za pecivo i kakao prah, u posebnoj posudi i sipajte pažljivo preko mase jaja. Pomešajte celu masu, veoma nežno sa kašikom (nežno prevrćite). Sipajte testo pažljivo u podmazan 24 cm sud za pečenje kolača i pecite ga u zagrejanoj rerni na 180 C oko 30 minuta .

Fil od višanja priprema:

  1. Ocediti višnje i ostaviti 12 višanja na stranu, za dekoraciju. Pomešati skrob sa dve kašičice soka, zatim dodajte ostatak soka i šećera i kuvajte na srednjoj temperaturi, dok ne provri. Dodajte višnje i sačekajte dok ne provri, ponovo. Kada se trešnje ohlade, dodajte višnjevaču.
  2. Šlag sa višnjevačom priprema: Mikserom mutite pavlakunekoliko sekundi, a zatim dodajte šećer, uz mućenje, dok pavlaka ne postane gust šlag. Pred sam kraj mućenja dodajte višnjevaču, i mutite do kraja.

Švarcvald torta priprema:

  1. Ohlađenu koru za tortu, isecite uzdužno na tri kore. Pomešajte višnjevaču, vodu i šećer, i pospite sve tri kore. Pospite 2 kašike soka od višanja po donjem sloju. Postavite preko donjeg sloja prvu koru. Na koru sipajte fil od višanja i rasporedite. Preko sipajte, otprilike 1/4 šlaga. Zatim postavite drugu koru. Preko druge kore sipajte, otprilike 1/4 šlaga. Preko druge kore postavite treću koru. Sipajte 3 kašike šlaga u kesu za ukrašavanje. Ostatkom šlaga premažite celu tortu. Kesom za ukrašavanje napravite ukrase na torti. Preko šlaga narendajte čokoladu. Na kraju, postavite 12 višanja, kao ukras.

Švarcvald tortu dobro ohladite pre serviranja. Prijatno!

UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI:

(Espreso/ Recepti i kuvar)