za slavu
OVAKAV KOLAČ SRPSKE DOMAĆICE PRAVE POSEBNO ZA PETROVDAN: Recept je STAR VEKOVIMA, a postoji i VEROVANJE o tome
Srpska pravoslavna crkva i vernici u sredu obeležavaju Dan svetih apostola Petra i Pavla
Kolač koji se pravi za Petrovdan pravi se od posebne vrste jabuka - petrovača za koje se ranije verovalo da se do Petrovdana ne seku nožem, jer bi mogao pasti grad koji će uništiti useve.
rpska pravoslavna crkva i vernici u sredu obeležavaju Dan svetih apostola Petra i Pavla. Ovaj praznik u narodu je poznat pod imenom Petrovdan i za njega se vezuje veliki broj običaja, jedan od njih je i priprema posebnog kolača.
Kolač koji se pravi za Petrovdan pravi se od posebne vrste jabuka - petrovača za koje se ranije verovalo da se do Petrovdana ne seku nožem, jer bi mogao pasti grad koji će uništiti useve.
A i na ovaj praznik se u nekim krajevima Srbije jabuke nose na poklon prvim susedima, a neki ih nose i u crkvu na osvećenje. U nekim krajevima deca sa zapaljenim lilama idu od kuće do kuće i domaćini im dele darove.
Sastojci:
500 g tankih kora za pitu
1,5 kg jabuka petrovača
šećer
griz
ulje
Priprema:
Očistite jabuke i izrendajte. Uzimajte po 3 kore. Svaka kora treba da se poprska sa malo ulja i po njoj posuti malo šećera, u zavisnosti da li volite slađe. Na treću koru stavite rendane jabuke i malo ih poprskajte sa uljem, pospite malo cimeta, jednu kašiku griza i 2 pune kašike šećera. Uviti u jufku i staviti u podmazan pleh.
Ne morate da uvijate, ako vam je lakše možete i da jufke uvijate. Zatim nožem iseći parčiće, premazati uljem i staviti da se peće na 200-220 stepeni. Ako volite posle možete da ih zalijete šerbetom ili samo da pospete šećerom u prahu.
(Espreso/Lepote Srbije)