RECEPT
OVAKO GRCI PRAVE PUNJENE TIKVICE IZ RERNE: Tajna je u AROMATIČNOM PRELIVU koji ih čini SOČNIM i UKUSNIM (VIDEO)
Napunite tikvice mlevenim mesomm, a onda prelijte aromatičnim bešamel sosom
Za ručak napravite punjene tikvice po grčkom receptu. Ovako pripremljeno jelo će vas oduševiti, a razlikuje se od srpskih samo u sosu. Naime, grčke punjene tikvice se nakon kuvanja prelivaju bešamel sosom koji se pravi bez mleka, ali sa dodatkom limuna i kocke za supu.
Ovako pripremljene tikvice će vas sigurno oduševiti na prvi zalogaj, a sastojci su jeftini.
Sastojci:
8 tikvica
1 ljubičasti luk
1 čen belog luka
1 šargarepa
150 g pirinča
50 ml belog vina
500 ml vode
400 g mlevenog mesa (po izboru)
1/3 veze peršuna
1/3 veze mente
1/3 veze kopra
Za sos:
80 g putera
80 g brašna
700 ml vode
1 kocka pilećeg bujona
2 limuna
prstohvat muskatnog oraščića
2 žumanca
1 kašika seckane mirođije
1 kašika seckanog peršuna
1 kašika seckane mente
Priprema:
Tikvice isecite po želji, ali ih izdubite. Tu sredinu tikvica stavite u posudu i ostavite sa strane. Isecite crni i beli luk, kao i šargarepu, pa propžite na malo maslinovog ulja. Dodajte pirinač, pa gotovu smesu stavite u posudu u kojoj je sredina tikvica. Zatim dodajte i mleveno meso, posolite, pobiberite, pa dodajte seckani peršun, mentu i mirođiju.
Sipajte vino i 250 ml vode, pa sve dobro sjedinite i napunite tikvice. Poređajte tikvice u šerpu sipajte vodu i malo maslinovog ulja, posolite i pobibrite, pa poklopite i ostavite da se tikvice kuvaju nekih 40 minuta. U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno. Kratko propržite, a onda postepeno sipajte vodu i mešajte dok se lepo ne zgusne.
Zatim dodajte i kocku supe i mešajte dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Sklonite sa šporeta, pa dodajte rendanu koru limuna, sok od limuna, posolite, pobiberite, pospite muskatnim oraščićem, pa u vreo sos dodajte žumanca. Dobro promešajte, pa pospite seckano začinsko bilje kao što su mirođija, peršun i menta. Opet lepo promešajte i služite.
(Espreso/Stvar ukusa)