Krofna, Foto: Bakina kuhinja

recept!

KAKO SE PRAVE SRPSKE KROFNE: Zbog 1 SASTOJKA su VAZDUŠASTE i ne upijaju ni KAP MASNOĆE (RECEPT)

Srpski recept za krofne koje sve obaraju sa nogu

Objavljeno: 10.07.2023. 09:43h

Ako nešto asocira na detinjstvo, to su sigurno krofne! Vazdušaste, mekane, a nisu masne! Recept koji svaka domaćica mora da zna!

Sastojci:

  • 250 ml mleka
  • 20 g kvasca
  • 1 žumance
  • 1 kašika masti
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 kasicice soli
  • korica limuna
  • oko 500 g brašna
foto: Bakina kuhinja

Priprema: Mleko zagrejte, pa dodajte izdrobljeni kvasac. Lepo rastvorite, pa ostavite 5 minuta da se aktivira. Dobro umutite mast sa šećerom, pa dodajte žumance, rendanu koru limuna, so, mleko i na kraju umešajte brašno. Umesite glatko testo i pokrijte krpom, pa ostavite da odmori nekih 40 minuta. Stavite testo na pobrašnjenu površinu i razvucite ga na nekih 7-8 mm debljine. Kalupom ili čašom vadite krofne i ređajte ih na pleh obložen pek papirom. Pokrijte i ostavite da odmori još 15 minuta. Zagrejte ulje, ali ne previše kako krofne ne bi izgorele. Spustite ih i poklopite, pa kada ih okrenete pržite bez poklopca. Gotove uvaljajte u prah šećer.

Bonus video: Recept za krofne

(Espreso/Stvar ukusa)