Proja, Foto: Printscreen/Youtube/UradiSamaIdeje

prijatno

OVAJ DORUČAK SU SVI U STAROJ JUGI TAMANILI, ODMAH NESTANE SA STOLA: Jedan sastojak DAJE MEKOĆU, obožavaćete ga

Prilikom odmeravanja sastojaka koristite šolju od 200 mililitara

Objavljeno: 10.07.2023. 07:35h

Proja sa sirom od koje će vam krenuti voda na usta. U Jugoslaviji su je spremali za doručak i večeru i odlična je uz jogurt i nešto suhomesnato.

Recept ćete odmah zapisati, nema ništa lepše za doručak.

Svaka domaćica ima svoj recept za koji tvrdi da je najbolji, a mi vam donosimo recept za proju "na šolje" kako biste što lakše i što brže pripremili ovaj starinski specijalitet za doručak ili večeru.

foto: Printscreen/youtube/SerpicaNet

Prilikom odmeravanja sastojaka koristite šolju od 200 mililitara.

Sastojci:

2 jaja

šolja kukuruznog brašna ili palente

šolja belog brašna

šolja jogurta

pola šolje ulja

pola šolje vode (obične ili kisele)

kesica praška za pecivo

pola ravne kašičice soli

300 g sira

foto: Profimedia

Priprema:

Pomešajte kukuruzno brašno, belo brašno, prašak za pecivo i so, pa dodajte tečne sastojke - jaja, jogurt, ulje, vodu ili kiselu vodu, i sve dobro sjedinite varjačom ili mikserom.

U umućenu smesu dodajte izmrvljen sir, pa još jednom sve dobro promešajte i sipajte u podmazan i brašnom posut pleh ili u kalupe za projice koje nije potrebno podmazivati.

Pecite proju u zagrejanoj rerni na 220 stepeni otprilike 25 do 30 minuta.

(Espreso/Telegraf)