preukusno!
SVI SU POLUDELI ZA TORTOM "ŠPANSKI VETAR": Pravi se DECENIJAMA, a domaćice u Srbiji je VOLE VIŠE OD IJEDNE DRUGE
Recept za čuvenu tortu "Španski vetar" oduševiće sve domaćice
Ova vazdušasta torta odličan je izbor za sve svečane prilike. Jednom kada je probate, uvek ćete se joj vraćati!
Sastojci:
Za koru:
- 6 belanaca
- 2 kašike sirćeta
- 260 g šećera
Za fil:
- 6 žumanaca
- 6 kašika šećera
- 2 kašike brašna
- 250 ml mleka
- 75 g mlevenih oraha
- 125 g putera
- 800 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
Priprema: Kratko umutite belanca, pa dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Dodajte i sirće i još kratko mutite. Smesu sipajte u kalup obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 150°C oko 10 minuta, pa smanjite temperautru na 100°C i ostavite još sat i po vremena u rerni. Nemojte da otvarate rernu dok se kora peče. Penasto umutite žumanca i šećer, pa dodajte ključalo mleko i brašno. Promešajte tako da nema grudvica, pa kuvajte na pari uz neprestano mešanje. Kuvajte dok se ne zgusne, tj. dok ne postane sjajan i onda sklonite sa šporeta. U vruć fil dodajte puter sobne temeprature i mešajte dok se ne istopi. Podelite fil na 2 dela (u razmeri 1/3:2/3), pa u manji deo dodajte mlevene orahe. Koru prvo filujte sa kremom od oraha, pa sa žutim kremom. Na kraju celu tortu premažite slatkom pavlakom koju ste umutili sa šećerom u prahu.
(Espreso/Stvar ukusa)