Kolač, Foto: Printscreen youtube

RECEPT

NEUREDNA TORTA STIŽE PRAVO IZ ŠVEDSKE: Neodoljiva čokoladnda rapsodija u jednom KOLAČU neobičnog naziva

Neće vam biti potrebno mnogo "alata" u njenoj pripremi

Objavljeno: 07.07.2023. 21:06h

Kladkaka je švedska čokoladna torta poznata i kao lepljiva torta. Lako se sprema i gotova je za manje od 30 minuta, savršena je da brzo rešite želju za čokoladom bez previše napora ili kuhinjske opreme.

Recept je veoma jednostavan i priprema je osnovna. Ono što je toliko posebno u vezi sa njom je jedinstvena tekstura.

Ime potiče od švedske reči "kladdig" što znači lepljiv, neuredan. Spolja deluje uobičajeno, ali kad je isečete, primetićete zašto nosi taj naziv.

foto: Profimedia

Sastojci:

350 g šećera

150 g putera

3 jajeta

120 g brašna

45 g kakao praha

1 kašičica ekstrakta vanile

1/2 kašičice soli

foto: Printscreen/Youtube/table_diary

Priprema:

U činiji viljuškom umutite jaja, šećer, ekstrakt vanile i so sve dok smesa ne postane homogena.

Prosejte brašno i kakao prah, pa ubacite u smesu sa jajima i nastavite da mešate ručno.

Otopite puter i sipajte u smesu. Mešajte dok ne postane ujednačena i nemojte pretugo mešati.

Smesu sipajte u kalup za tortu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite do 20 minuta na 200 stepeni ili dok stranice torte ne budu čvrste, a sredina mekana.

Izvadite kladkaku i ostavite je da odstoji oko pet minuta pre nego što je izvadite iz kalupa.

Možete je prilikom posluživanja ukrasiti kuglom sladoleda.

(Espreso/Telegraf)