ZA DORUČAK
MAKEDONCI SAMO NA JEDAN NAČIN SPREMAJU PITU SA SIROM: Ovakav RECEPT naše DOMAĆICE nisu videle, tajna je OTKRIVENA
Tako Makedonci imaju svoj specifičan recept koji se baš razlikuje od srpske
Pitu sa sirom svi jedemo od malena, a najviše je volimo kada nam je bake spreme.
Osim nape tradicionalne i drugi narodi je spremaju po svojim receptima.
Tako Makedonci imaju svoj specifičan recept koji se baš razlikuje od srpske.
POTREBNI SASTOJCI
ZA TESTO
brašno - 500 g
voda - 200 ml
jaja - 1 komad
ulje - 1 supena kašika
sirće - 1 supena kašika
šećer - 1 kašičica
so - 1 kašičica
kravlji maslac - 200 g
ZA NADEV
sir - 200 g
jaja - 2 komada
so - 1 prstohvat
kiselo mleko - 2 supene kašike
NAČIN PRIPREME
Prosejte brašno i napravite udubljenje. Sipajte jednu čašu mlake vode. Dodajte jaje, umućeno viljuškom, zajedno sa solju i šećerom. Stavite po jednu kašiku ulja i sirćeta i zamesite testo.
Podelite ga na dva dela. Svaki deo rastegnite na dugačak fitilj, a njega isecite na 12 komada. Od njih napravite ukupno 24 loptice. Valjajte ih dlanovima da budu veličine ping-pong loptice. Pospite loptice brašnom da se ne osuše. Podelite ih na dve grupe po 12 komada.
Maslac treba da omekša dobro, ali da ne bude tečan.
Pospite brašno preko radne površine. Svaka loptica se razvuče na tanak list, prečnika oko 25 cm. Tako ćemo od prve grupe dobiti 12 korica. Prva razvijena kora se namaže sa malo kravljeg maslaca. Ovde treba da kažem, da treba da procenimo da li će biti dovoljno maslaca za sve kore. Od njega treba da ostane malo za premazivanje pleha i još jedna kašika za premazivanje pite odozgo.
Preko prve namazane kore se stavlja druga kora. Ona se takođe maže maslacem i tako se smenjuje dok se ne dobije prva gomila od 12 komada kora. Poslednja kora se ne maže maslacem.
Počinjemo na isti način da oblikujemo i drugu grupu od 12 komada. Sve ponavljamo - razvučemo preko brašna korice i između njih mažemo sa malo kravljeg maslaca. Poslednja se ne maže.
Uključimo rernu u tom trenutku da se dobro ugreje na 230 stepeni.
Pripremamo nadev: razbijemo dva jajeta u posudu i viljuškom mutimo sa prstohvatom
soli. Dodajemo mrvljeni sir i dve pune supene kašike kiselog mleka.
Uzimamo prvu gomilu od 12 kora i razvlaččimo, tako kako su poređane, jedna preko druge, ne pritiska se jako. Pravi se širina, kojiko je širinapleha u kome će se peči. moja je 30 cm sa dnom koje se ne lepi. Dno pleha se premaže mekanim maslacem.
Pažljivo prenesite prvu dobijenu koru sa mnogo listova. Odozgo premažite sa malo maslaca, a preko njega rasporedite nadev.
Razvucite na istu veličinu i drugu gomilu od 12 listova. Stavte drugu koru u pleh preko nadeva.
Na kraju premažite sa preostalim maslacem, što je oko jedne kašike i stavite pitu u ugrejanu rernu da se peče.
Pecite 30 minuta dok ne porumeni.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs)