ukusno
STARINSKI RECEPT ZA ĐUVEČ KAKAV SU U JOGOSLAVIJI SVI TAMANILI: Posno jelo koje će vas držati sitim CEO DAN
Pirinač dobro oprati, da se ispere skrob i ostane bistra voda
U toku je petrovdanski post i domaćice običnos premaju posnu hranu. Evo jednog recepta koji će vam se sigurno dopasti. Đuveč je starinsko jelo koje se jede generacijama unazad.
Sastojci
Potrebno je:
700 g krompira
100-150 g pirinča
3 paradajza
3 paprike
100 g šargarepe
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 supena kašika peršunovog lista seckanog
1 kašičica soli
2 kašičice suvog biljnog začina
1 kašičica bibera
1 dl ulja
1 povrtna kocka
6-7 dl voda
Priprema
Povrće očistiti i oprati. Krompir i paradaiz iseći na šnite, šargarepu na kolutove, paprike na sitnije komade.
Crni luk iseći na rebarca, a beli luk protisnuti kroz presu.
Peršunov list iseckati sitno.
Pirinač dobro oprati, da se ispere skrob i ostane bistra voda.
U vodu staviti povrtnu kocku i pustiti da provri, da se kocka istopi.
U većoj posudi povrće, pirinač, peršunov list i začine izmešati, pa izručiti u podmazanu vatrostalnu posudu, tepsiju ili šerpu, koja može u rernu. Preliti uljem i sa 2/3 povrtnog temeljca.
Pokriti poklopcem ili alu-folijom, pa peći 35 minuta na 200-220 C. Nakon toga skinuti poklopac ili foliju, proveriti da li su pirinač i povrće omekšali i ako treba, doliti još tečnosti, da đuveč ne bude suv, smanjiti temperaturu na 180 C, pa ga zapeći oko 10 minuta, da gornja površina porumeni.
Ovakav đuveč se može pripremati i sa komadima mesa (pileće, svinjsko, juneće) i tada se vreme pečenja povećava, zavisno od vrste i starosti mesa. Meso se može prethodno posebno propržiti ili prodinstati, da malo omekša, pa ga dodati ostalim sastojcima i staviti da se peče.
(Espreso/Recepti)