recept
OVAJ NAPITAK SU NAŠI STARI TAMANILI, A SAD MU JE SEZONA: Napravite NAJUKUSNIJI SIRUP od kajsija i uživajte
Da bi sirup što duže opstao, pored šećera neophodno je dodati i malo konzervansa i limuntusa
Osim soka od zove i višanja, domaćice na našim prostorima svakog leta spremaju i sirup od kajsija.
Recept za pripremu vremenom je doživeo modifikacije, pa se danas priprema pomoću štapnog miksera i sa malom količinom šećera, ali takav sok može da opstane svega desetak dana.
Ukoliko želite da obradujete ukućane starinskim sirupom od kajsija koji ćete im poslužiti i tokom zime i narednog proleća, sledite ovaj recept.
Sastojci:
2 kg kajsija
1,5 kg šećera
1,5 l vode
pola kesice limuntusa
pola kesice konzervansa
Priprema:
Kajsije operite, pa im odstanite koštice. Polutke kajsija sameljite na mašini za meso, dodajte šećer i vodu i ostavite da odstoje sat vremena.
Posudu sa kajsijama, šećerom i vodom stavite na ringlu da provri, pa smanjite jačinu ringle i nastavite da kuvate na srednje jakoj temperaturi još pola sata. Dok je sirup topao, procedite ga kroz sitnu cediljku, pa ga vratite u šerpu i ostavite da se kuva još pet do deset minuta.
Isključite ringlu, u posudu sa sirupom dodajte limuntus i konzervans, dobro promešajte i dok je sirup još topao, razlijte ga u staklene flaše, hermetički ih zatvorite i čuvajte na hladnom i mračnom mestu (ne u frižideru).
Razblažite količinom vode po želji i uživajte u ukusu.
(Espreso/Telegraf)