Hleb, Foto: Printscreen/Youtube/mojkutak
ko duša
KADA PRAVITE DOMAĆI HLEB, VRLO JE VAŽNO DA NE URADITE OVO: Neće biti mekan i VAZDUŠAST, već TVRD ko kamen (RECEPT)
Trik je u pripremi testa ono ne treba da se mrcvari kao na filmu, stina je potpuno drugačija
Objavljeno: 05.07.2023. 14:11h
Ivona Jelić
Izrada ukusnog domaćeg hleba, sa hrskavom koricom i mekom sredinom, zapravo može biti prilično jednostavna. Sve što vam treba su pravi sastojci i malo truda.
Sastojci:
- 500 g belog pšeničnog brašna tip 500
- 340 ml tople vode
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice šećera
- 1 kašika suncokretovog ulja
Priprema kvasca:
- Najpre treba pripremiti kvasac. Kod suvog kvasca to nije potrebno, ali na taj način možete jednostavno proveriti jesu li gljivice kvasca u suvom kvascu još aktivne. Tako nećete baciti brašno ako slučajno nisu!
- Kesicu suvog kvasca razmutite u 340 ml tople vode i dodajte dve kašičice šećera.
- Ostavite sadržaj 10 minuta da odstoji. Ako se na vrhu napravi pena, kvasac je aktivan i spreman za pripremu hleba!
Zamesite testo:
- U veću posudu prosejte 500g brašna i napravite udubljenje u sredini. Važno je prosejati brašno da bi se razbile grudvice.
- Dodajte so, ulje i mešavinu kvasca i vode.
- Drvenom kašikom dobro promešajte sve sastojke da se pretvore u testo i pustite da odstoji.
- Zamešano testo vratite u posudu i pokrijte ga krpom.
- Na redu je dizanje testa koje traje 1,5 – 2 sata. Tokom dizanja zapremnina testa se mora udvostručiti. Testo stavite na toplo mesto bez promaje.
- Rernu zagrejte na 220 °C, s funkcijom grejanja odozdo i odozgo. Ukoliko upotrebljavate posudu sa poklopcem, stavite je u rernu. U suprotnom, u rernu stavite pleh i praznu posudicu za vodu.Rerna se mora dobro zagrejati, neka se greje najmanje 45 minuta.
Hleb se nipošto ne mesi! Naraslo testo se prosipa na pleh i peče, ako ga budete mesili neće biti vazdušast.
UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI:
(Espreso/ Argeta.com)