jelo, Foto: Printscreen/Youtube/Moj Kutak

ukus detinjstva

TRADICIONALNI BOSANSKI RECEPT KOJI SU SVI U STAROJ JUGI TAMANILI: Danas je potpuno ZABORAVLJEN, a UKUS je ODLIČAN

Tradicionalni bosanski recept sa bamijama, posebno leti, sugurni smo da ćete vrlo često koristiti, jer kad jednom probate - očaraće vas ukusom!

Objavljeno: 04.07.2023. 17:08h

Ukoliko ne volite da provodite mnogo vremena u kuhinji, onda je ovaj recept za brzi ručak idealan za vas. Osim što se lako priprema, puno je vitamina, a ukus mu je fenomenalan.

A bamije, zaboravljena mahunarka koja donosi brojne blagodeti organizmu, daju mu neodoljivu notu!

Za pripremu možete da koriste bilo koju vrstu bamije, a ako se odlučite za suvu samo je kratko skuvajte pre dodavanja u jelo.

foto: Printscreen/Youtube/Moj Kutak

Sastojci:

500 g telećeg mesa (od buta)

700 g bamije

1/2 svežeg limuna

20 ml ulja

1 crni luk

2 veća paradajza

so, biber, slatka mlevena paprika

2 kašike paradajz paste

Priprema:

Isecite meso na kokckice, pa propržite na malo ulja, a onda dodajte i sitno seckani crni luk. Mešajte i pržite dok i luk ne bude gotov. Bamiju prelijte limunovim sokom.

foto: Printscreen/Youtube/Moj Kutak

U meso dodajte paradajz isečen na kockice, pa kada pusti sok posolite, pobiberite, pospite mlevenom paprikom i dodajte paradajz pastu. Krčkajte na laganoj vatri još 10 minuta.

Zatim dodajte bamiju, pa sve lagano promešajte. Sipajte toplu vodu da prekrije bamiju i meso, pa poklopite, smanjite temepraturu i ostavite da se krčka još 20 minuta.

(Espreso/Stil)