Jaja, Foto: Printscreen/Youtube/JednostavnoUkusno

MORATE ZNATI

EVO KAKO SE PRAVILNO KUVAJU JAJA: Ovoliko MINUTA je potrebno da bi bila ROVITA ili TVRDO KUVANA

Ovo je idealna minutaža kuvanja jaja

Objavljeno: 04.07.2023. 12:27h

Kuvanje jaja je jedno od najlakših, a najtežih poslova u kuhinji. Uglavnom ne ispadnu baš onakva kakva smo hteli, a evo i tačno koliko minuta bi trebalo da ih kuvate da budu idealna:

Kada sipate vodu (neka bude hladna) u šerpu vodite računa da ona bude 3 cm iznad jaja. Nikako nemojte da sipate vrelu vodu, jer postoji veća mogućnost da popucaju usled temperaturnih promena. Dodajte 1/2 kašičice sode bikarbone, jer će onda pomoći da kasnije lakše skinete ljusku, pa ostavite da proključa. Nakon toga odmah sklonite vodu sa šporeta i poklopite. Ona će nastaviti da se kuvaju u vreloj vodi, a u zavisnosti od toga kakva jaja želite toliko ih ostavite u šerpi.

foto: Printscreen/Youtube/JednostavnoUkusno
  • Ako ih ostavite 4 minute dobićete meko kuvana jaja i tada će žumance biti kao kada pripremate poširano.
  • Ako ih ostavite 6 minuta, žumance će biti malo tvrđe na ivici, ali u sredini će i dalje biti tečno.
  • Ako ih ostavite 8 minuta, žumance će ostati mekano i kremasto, a ukus će biti savršen.
  • Ako ih ostavite 10-12 minuta jaja će biti tvrdo kuvana.

Pomoću jednog saveta možete lako da očistite ljusku, a to je da kuvana jaja prebacite kratko u posudu sa ledenom vodom.

Bonus video: Humanitarno kuvanje sa poznatim ličnostima

(Espreso/Stvar ukusa)