MORATE ZNATI
EVO KAKO SE PRAVILNO KUVAJU JAJA: Ovoliko MINUTA je potrebno da bi bila ROVITA ili TVRDO KUVANA
Ovo je idealna minutaža kuvanja jaja
Kuvanje jaja je jedno od najlakših, a najtežih poslova u kuhinji. Uglavnom ne ispadnu baš onakva kakva smo hteli, a evo i tačno koliko minuta bi trebalo da ih kuvate da budu idealna:
Kada sipate vodu (neka bude hladna) u šerpu vodite računa da ona bude 3 cm iznad jaja. Nikako nemojte da sipate vrelu vodu, jer postoji veća mogućnost da popucaju usled temperaturnih promena. Dodajte 1/2 kašičice sode bikarbone, jer će onda pomoći da kasnije lakše skinete ljusku, pa ostavite da proključa. Nakon toga odmah sklonite vodu sa šporeta i poklopite. Ona će nastaviti da se kuvaju u vreloj vodi, a u zavisnosti od toga kakva jaja želite toliko ih ostavite u šerpi.
- Ako ih ostavite 4 minute dobićete meko kuvana jaja i tada će žumance biti kao kada pripremate poširano.
- Ako ih ostavite 6 minuta, žumance će biti malo tvrđe na ivici, ali u sredini će i dalje biti tečno.
- Ako ih ostavite 8 minuta, žumance će ostati mekano i kremasto, a ukus će biti savršen.
- Ako ih ostavite 10-12 minuta jaja će biti tvrdo kuvana.
Pomoću jednog saveta možete lako da očistite ljusku, a to je da kuvana jaja prebacite kratko u posudu sa ledenom vodom.
Bonus video: Humanitarno kuvanje sa poznatim ličnostima
(Espreso/Stvar ukusa)