POSLASTICA
OVAJ NAJLEPŠI KOLAČ SU U JUGOSLAVIJI SVI TAMANILI: Danas niko ne PAMTI TAJ NAZIV, a recept KIDA koliko je DOBAR
Sprema se brzo, a cela porodica je uživala u svakom zalogaju
Kolač dan i noć su domaćice u Jugoslaviji obavezno spremale.
Sprema se brzo, a cela porodica je uživala u svakom zalogaju.
Otimali su se oko njega.
SASTOJCI:
7 belanaca
250 gr putera ili margarina
250 gr šećera
2 vanil šećera
5 žumanca
100 ml mleka
300 gr brašna
2 kašike kakaa
FIL:
100 ml mleka
2 žumanca
150 gr šećera
2 vanil šećera
200 gr čokolade
200 gr putera
150 gr mlevenog oraha
Način pripreme korica:
Prvo umutite belance u jednoj posudi. Potom u drugoj činiji sjedinite puter ili margarin, šećer, vanil šećer i umitite lagano mikserom, a zatim dodajte 5 žumanaca i nastavite sa mućenjem. Nakon toga u smesu sipajte mleko i opet mutite mikserom. Onda postepeno dodajite brašno i mešajte mikserom. Kada su se sastojci dobro sjedinili, sipajte u smesu i umućena belanca i dobro sve promešajte.
Potom je podelite na dva jednaka dela i ujedan deo sipajte dve kašike kakaa. Peći korice biskvita u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20minuta.
Način pripreme fila:
Dok se peku korice, iskoristite vreme da napravite fil. U šerpu sipajte mleko, vanil šećer, žumanca, šećer i čokoladu i ostavite na najnižoj temperaturi da se otopi. Potom povećajte temperaturu da fil malo postane gušći. Zatim dodajte margarin ili puter i mešajte dok se sve ne sjedini. Skinite ga sa šporeta i dodajte mlevene orahe, pa ostavite fil da se ohladi.
Kako ređate kolač?
U poslužavnik stavite tamnu koru, a možete dodati i kalup radi lakšeg filovanja. Zatim na nju stavite skoro ceo fil, samo mali deo osdvojite za završetak kolača. Potom stavite belu koricu odozgo i preostali fil. Pospite poslasticu mlevenim orasima i ostavite je da se ohladi par sati, a zatim uživajte u ukusu.
Bonus video:
(Espreso/Stil)