promenite to pod hitno
AKO PRAVITE OVE 4 GREŠKE ZA DORUČAK, NIKADA NEĆETE DA SMRŠATE! Neke namirnice NISU TAKO ZDRAVE kao što mislimo
Prema rečima stručnjaka, doručak treba da bude hranljiv, lako svarljiv i energetski dobro izbalansiran
Doručak je, tvrde lekari, najvažniji obrok u toku dana kojim pokrećemo metabolizam. Osim toga, hrana koju unesemo kroz ovaj obrok je pogonsko gorivo za ostatak dana posebno kad smo na poslu. Zato je izuzetno važno da doručak bude hranljiv, lako svarljiv i energetski dobro izbalansiran.
Međutim, većina ljudi pravi 5 grešaka kad je ovaj obrok u pitanju. Srećna republika ukazuje na ove greške a na vama je da se potrudite da ih izbegnete i promenite navike.
1. Preskakanje doručka
Preskakanje doručka je najgora navika koju možete da imate. Kako to slikovito objašnjavaju nutricionisti zamislite vatru. Da bi počela da gori morate da je zapalite. Zatim dodajete male količine drva svakih nekoliko sati kako biste održali plamen. Isto je i s metabolizmom. Ako želite da ujutru pokrenete metabolizam potreban vam je obrok bogat vlaknima, ugljenim hidratima i proteinima. Zatim dodajete male međuobroke, odnosno užine kako biste tu vatru održavali. Ukoliko preskočite doručak prekidate prirodan ritam organizma koji utiče na vaš metabolizam i kompletno zdravlje. Ukoliko volite lagani doručak, najbolje je da ujutru pojedete jaja, tost od hleba sa celim zrnom žitarica ili ovsenu kašu sa svežim sezonskim voćem ili orašastim plodovima, semenkama i malo putera u kombinaciji s grčkim jogurtom.
2. Započinjanje dana sa šećerom
Započinjanje dana sa šećerom kao što su razni slatki namazi ili sladak kroasan nije dobro, upozoravaju stručnjaci. Unos ovih namirnica ujutru dovodi do porasta šećera u krvi koji potom pada, pa ćete brzo opet biti gladni. Osim toga, dokazano je da dodati šećer, posebno u slatkim pićima kao što su sokovi usporava metabolizam. Brojne studije su dokazale da većina ljudi koji imaju problem sa viškom kilograma ujutru pije velike količine fabrički proizvedenih sokova koji su puni šećera. Umesto soka bolje da pojedete omlet od jaja u kombinaciji sa paradajzom i malo zdravih masnoća kao što je avokado.
3. Samo ugljeni hidrati
Kao što nije dobro jesti šećer za doručak tako nije pametno u organizam kroz prvi obrok uneti samo ugljene hidrate koji će takođe doprineti skoku šećera u krvi. Ugljeni hidrati jesu neophodni organizmu na početku dana, ali ih kombinujte sa proteinima kako biste izbegli pad energije kasnije u toku dana. Proteini brže zasite organizam i duže daju osećaj sitosti dok ugljenim hidrati posebno u kombinaciji sa mastima je potrebno duže vremena da se svare. Dodavanjem proteina ubrzaćete metabolički proces.
4. "Lagani" doručak
Većina ljudi smatra da ukoliko ujutru pojedu lagani doručak tokom dana mogu jesti kaloričniju hranu što je potpuno pogrešno. Kako upozoravaju stručnjaci, to nije dobro za naš metabolizam. Naime, nakon ovakvog doručka najčešće tokom dana jedemo veće porcije hrane što dodatno utiče na naše zdravlje. Umesto toga, potrebno je obilnije doručkovati, a potom tokom dana jesti manje obroke kako bi se ona „vatra“ s počeka priče samo održavala. Kvalitetan i obilan doručak daće vam potrebnu energiju za ostatak dana. Ukoliko dan započinjete kvalitetnim obrokom bogatim vlaknima i proteinima manje ćete jesti tokom dana posebno za večeru kad treba izbegavati tešku hranu.
Bonus video:
(Espreso / srećna.republika)