Posne pihtije sa riom, Foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja
preukusno
OVO JELO SVI TAMANE ZA VREME OVOG PETROVDANSKOG POSTA: Spremaćete ga čak i kada se završi, toliko je dobro (RECEPT)
Petrovdanski post se bliži kraju, verujemo da vam ponestaje ideja šta spremiti, zato donosimo recept za još jedno fantastično jelo
Objavljeno: 30.06.2023. 23:03h
Ivona Jelić
Petrovdanski post već uveliko traje, ali toplo vreme je tek skoro krenulo. Za rashlađivanje smo uvek jeli pihtije, a s obzirom na to da su one mrsne, imamo recept za posne pihtije sa ribim koje ćete spremati čak i kada posta nema.
Za preukusne posne pihtije vam trebamalo više sastojaka, vremena i strpljenja, ali na kraju se zaista isplati.
I zapamtite, post nije samo uzdržavanje u hrani, već i od loših misli i ponašanja!
Sastojci za posne pihtije sa ribom:
- 200g posnog majoneza + za ukrašavanje,
- 400g fileta ribe po želji,
- 170g tunjevine iz konzerve,
- 150g šargarepe,
- 200g graška,
- 200g kukuruza šećerca,
- 2-3 grančice celera,
- 2-3 grančice peršuna,
- 150g mariniranih šampinjona,
- so, mešavina začina, mleveni biber,
- 1l hladne vode,
- 40g agar-agara (posni želatin),
- aleva paprika,
- rukola,
- crne masline.
Posne pihtije sa ribom se pripremaju na sledeći način:
- Filete ribe prosušiti ubrusom pa uviti u alu foliju, blago nauljenu i ispeći u rerni.
- Prohladiti.
- Šargarepu, grašak i šećerac skuvati uobičajeno, procediti i prohladiti.
- Lišće celera i peršuna sitno naseckati.
- Šampinjone iseći na listiće.
- Tunjevinu ocediti.
- U staklenu, dublju posudu rasporediti po dnu iskidane komadiće pečene ribe, a zatim po želji i povrće i na kraju staviti tunjevinu.
- Po želji posoliti i pobiberiti.
- Od date količine vode odvojiti tek toliko da se razmuti agar-agar, a ostatak staviti na vatru da provri, sa dodatkom mešavine začina po ukusu.
- Kuvati do vrenja pa skloniti sa vatre, umešati agar-agar i posni majonez.
- Pomoću miksera umutiti par sekundi, a zatim vratiti na vatru da proključa.
- Skloniti i naliti preko povrća.
- Ostaviti da se skroz ohladi i stegne.
- Prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru.
- Seći na željene kocke i ukrasiti posnim majonezom, rukolom i posuti alevom paprikom.
U TOKU JE PETROVSKI POST: Na pijacama veća potražnja ribe, a CENA OBRADOVALA sve:
(Espreso/ Posna jela)