paŽnja
OSTAĆETE ŠOKIRANI KADA ČUJETE DA LI JE LUBENICA VOĆE ILI POVRĆE: Niste mogli ni da pretpostavite koji je odgovor
Postoje biljke koje biste sa sigurnošću svrstali u voće ili povrće, ali na kraju se ipak pokazuje da je ono drugo. Zašto je to tako, objašnjava portal Povrtnjak
Da li je lubenica voće ili povrće? Za tikvicu smo sigurni da je povrće, a za lubenicu da je voće. Šta bi nam na te tvrdnje rekli botaničari? Tikvica i krastavac su voće, a lubenica povrće, makar po naučnicima.
Postoje biljke koje biste sa sigurnošću svrstali u voće ili povrće, ali na kraju se ipak pokazuje da je ono drugo. Zašto je to tako, objašnjava portal Povrtnjak.
Debata o razlikovanju povrća i voća traje već vekovima, a u neke su se već nekoliko puta morale uplesti i zakonodavne vlasti. Najpoznatiji slučaj o donošenju odluke je li neko voće zapravo voće ili povrće je odluka Američkog vrhovnog suda u slučaju „Nix protiv Heddena“ u kojoj je sud doneo odluku da se porez za paradajz mora plaćati kao porez na povrće, umesto na voće koje je imalo manju poresku stopu.
Ovo tropsko voće i zvanično ima najviše vitamina C
Definicija povrća i voća zavisi od toga jeste li botaničar ili kuvar. Iako je vrlo jasno u koju grupu namirnica većina povrća i voća pripada, postoje određene vrste oko koje dolazi do zabune i polemika jer sve upućuje da je reč o povrću, a ne o voću.
Šta kažu botaničari, a šta kuvari?
Ako gledate na voće i povrće s botaničke strane, povrće potiče iz delova biljaka kao što su stabljika, koren i listovi i pripadaju jednogodišnjim biljkama, dok je voće deo biljke koje se razvija iz semenke ili cveta i potiče od višegodišnjih biljaka.
Po botaničkoj definiciji bundeva, paradajz, pa čak i tikvica pripadaju voću, dok je povrće vrlo jasno korenje – cvekla, repa i krompir, lišće – zelena salata i spanać ili stabljika – brokuli, celer. Ali, sasvim je drugačija definicija ako gledate s kulinarskog stajališta, piše N1.
Mnogo voće nema tipičan sladak ukus i njega gastronomski stručnjaci i kuvari smatraju povrćem, dok za voće smatraju kiselkasto i slatko voće koje se rado poslužuje u dezertima. Na primer, mahunarke kao što su grašak, pasulj i mahune nemaju sladak ili kiselkast okus, stoga ih kuhari svrstavaju u povrće, ali botanički gledano, mahunarke su voće.
Voće koje nije voće
Za breskve, jabuke, maline i banane smo sigurni da su voće, ali šta je s lubenicom, dinjom i jagodom? Ako mislite da su i one voće, varate se. U nastavku se nalaze biljke koje pripadaju grupi povrća uprkos načinu na koji ih koristimo i konzumiramo.
Jagoda
Jagoda se ne svrstava ni u povrće ni voće. S botaničke strane, jagoda je odebljala i povećana cvatnja koja se nalazi na stabljici, ali ima nutricionističke vrednosti i sastav nalik voću zbog čega se rado koristi u dezertima.
Dinja
Slatka i sočna, dinja se jede kao poslastica, reč je o jednogodišnjoj biljci što znači da, botanički gledano, dinja je povrće.
Lubenica
Lubenica je čest predmet zabune, jer se zahvaljujući njenoj slatkoći koristi za voćne salate i kao poslastica zbog čega se smatra voćem. Ali, kao i kod dinje, lubenica je plod jednogodišnje biljke što znači da pripada povrću.
(Espreso/City magazin)