recept
STARINSKA TORTA SA JAGODAMA KAKVU SU SAMO NAŠE BAKE PRAVILE: Zbog jednog sastojka se RAZLIKUJE od DANAŠNJIH
Reč je o receptu popularne američke gastro blogerke i influenserike Alison Roman
Torta sa jagodama je prava letnja poslastica koju sve domaćice rado spremaju. Postoji mnogo recepata za ovaj desert, ali ovaj je baš onakav kakav su spremale naše bake.
Reč je o receptu popularne američke gastro blogerke i influenserike Alison Roman, a koja je ovim receptom postala trenutno jedna od najspominjanijih kuvarica na svetu.
Starinska torta od jagoda
Sastojci:
300 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
pola kašičice soli
120 g putera (sobne temperature)
70 g belog šećera
70 g žutog šećera
1 kašičica ekstrakta vanile
2 jaja
200 g mlaćenice
300 g jagoda iseckanih na kolutiće
3 kašike šećera
Priprema:
Zagrejte rernu na 175 stepeni. Namažite dno kalupa za torte od 24 cm puterom i obložite pek-papirom. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Umutite puter, beli šećer, smeđi šećer i vaniliju na srednjoj brzini miksera. Otprilike pet minuta, dok smeša ne postane mekana i lagana.
Zatim dodajte jaja, jedno po jedno, mešajući sve vreme. Smanjite brzinu miksera i pažljivo dodajte polovinu mešavine brašna, a zatim polovinu mlaćenice. Ponovite s preostalom mešavinom brašna i mlaćenice, mešajući veoma kratko, tek toliko da se sjedini.
Polovinu isečenih jagoda prebacite u testo, a zatim sipajte smesu u kalup. Pospite preostalim jagodama i šećerom. Pecite dok kolač ne naraste, odnosno postane zlatno-braon i odvoji se od ivica, otprilike 45 do 50 minuta. Ostavite tortu da se ohladi, a zatim je poslužite.
(Espreso/Trpeza)