MORATE ZNATI
OVE GREŠKE SVI SRBI PRAVE KADA KUVAJU DOMAĆU KAFU: Samo na ovaj NAČIN ćete napraviti pravu TURSKU KAFU
Ovo je jedini pravi način kuvanje turske kafe
Danas se u kafićima sve ređe služi originalna turska kafa, a ovo je jedini način da popijete pravu domaću!
Prvo i osnovno, za dobru tursku kafu potrebna je kvalitetna mešavina, i zato nemojte da štedite na njoj – pijete je iz zadovoljstva, a ne iz preke potrebe!
Drugo, malo ko zna da za tursku kafu na početku voda ne treba da proključa! U džezvi se voda zagreva do tik pred vrenje, pa se sklanja sa ringle. Deo vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu). Promešajte da nema grudvica,pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite sa vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri.
Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!
Osnovne greške kod pripreme kafe:
– Previše mešanja ubija ukus;
– Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava penu i menja ukus kafe;
– Mešanje nakon što je kafa zakuvana, provrela i sklonjena sa ringle takođe će izmeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka;-
Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, pre dodavanja i zakuvavanja kafe. Dakle, rešite se ovih grešaka, sledite pravilo i uživaćete u omiljenom napitku.
Bonus video: Cene kafe u Grčkoj
(Espreso/Krstarica)