UKUSNO I DŽABE
U STAROJ JUGI SMO TAMANILI "LEBA I MASTI": Ako nemate PARA, ovim "SIROTINJSKIM" jelima smo se NEKADA radovali
Nvčanici su prazni, ali postoji rešenje naših predaka koji su jeli upravo ova jela sa minimalnom količinom sastojaka
Nikada nismo imali manje para, a namirnice nikada nisu bile skuplje. Odete u radnju, i nekada stze mogli da napunite kolica za 5000 dinara bez problema, a danas potrošite 1000 na tri stvari i još uvek nemate šta da jedete.
Ova jela su nekada bila popularna u staroj Jugoslaviji, zovu ih "sirotinjska" ali su zapravo nabijena kalorijama i nutrijentima koji nam pomažu da preguramo dan. Naši stari su ipak pucali od zdravlja, a danas jedemo avokado i pijemo limunade sa toplom vodom i statistički zdravstveno nam nikad nije bilo gore.
Zato ako vam fali novca u novčaniku, i ako ste raspoloženi za jela puna ukusa naših starih isprobajte ovo sa spiska.
Slatki kupus bez mesa
Ovaj zdrav ručak je lagan i pristupačan, a uz to i jednostavan za pripremu. Za bogatiji ukus dodajte kupusu i drugo povrće, proprženi crveni luk, papriku, beli luk, paradajz, te peršun.
Restovan krompir
Proprženom luku doda se skuvani krompir, koji se zatim izgnječi. Zatim se jelo začini mlevenom paprikom, solju i biberom, po ukusu.
Hleba, masti i aleve paprike
Kao što smo napomenuli u uvodu, starije generacije se sećaju ove užine sa radošću, dok je decu danas ona nezamisliva.
Ovaj specijalitet je i dalje prisutan na trpezi u Vojvodini, posebno u seoskim sredinama u zimskim mesecima. Najbolji recept hleb i mast sa alevom paprikpom.
Krompir u ljusci ili krompir „u čakširama“
Ništa jednstavnije do krompira kuvanog u ljusci, koji se služio uz sir i paradajz salatu. Ovo jelo je idealno za vrele letnje dane.
Postoji i zimska varijanta, koja se zove „krompir u čakširama“ i peče se prepolovljen sa ljuskom u rerni, a ako imate malo slaninice da ga obagatite, dobićete pravu gozbu
Hleb udrobljen u kiselo mleko
Kada ne znate šta da pojedete za doručak ili večeru, ovo može biti jedan od predloga.
Posni pasulj
Ova namirnica bogata je belančevinama, i kalorijski jaka. Sve što vam je još potrebno jesu paprika, luk i aleva paprika.
Tost hleb
Ako želite da izbegnete suhomesnate proizvode pune aditiva, za doručak ili večeru pojedite tost uz čašu jogurta.
Čorbast krompir
U propržen luk doda se krompir isečen na kockice, pa se šerpa nalije vodom. Nakon što se prokrčka, doda se paradajz ili paprika u vidu zaprške, kao i šargarepa i jelo je spremno za služenje.
Bajat hleb sa šećerom i mlekom
Hleb iseckan na komadiće pospe se šećerom i prelije vrelim mlekom. Nažalost, danas je kupovni hleb prepun aditiva.
Peciva od lisnatog testa
Za pripremu vam nije potrebno veliko umeće, a ni previše sastojaka. Probajte ove pogačice od lisnatog testa koje se spremaju za 15 minuta.
UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI:
(Espreso/ Luftika)