recept
DA LI STE PROBALI ČUVENU GRČKU KARIDOPITU: Slasni KOLAČ se topi u ustima, sladi i hladi (RECEPT)
Ukoliko vam se jede nešto slatko, ali lagano ovo je idealan kolač za vas
Karidopita je slična baklavi, ukoliko nju volite ovoj poslastici ćete se tek oduševiti!
Sastojci:
Za koru:
- 1 šolja maslinovog ulja
- 6 jaja
- 1 šolja mleka
- 220 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 280 g brašna
- 4 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 2 kašičice mlevenog cimeta
- 1/4 kašičice mlevenog karanfilića
- 1/4 kašičice soli
- 1,5 šolja seckanih oraha + 1 kašika brašna
Za sirup:
- 2 šolje šećera
- 1 šolja meda
- 3 šolje vode
- 1/4 kašičice celog karanfilića
- 1 štapić cimeta
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
Još:
- 1/2 šolje mlevenih oraha
- 1 kašičica šećera u prahu
- 1/4 kašičice mlevenog karanfilića
- 1/2 kašičice mlevenog cimeta
Priprema: Pomešajte u šerpi šećer, vodu, karanfilić i cimet i ostavite da proključa, a zatim sklonite sa šporeta i dodajte med i vanilu. Promešajte i ostavite da se potpuno ohladi. Zatim penasto umutite jaja i šećer, pa sipajte maslinovo ulje i mleko. Umutite da se sastojci sjedinite, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom, cimetom, mlevenim karanfićem i prstohvatom soli. Kratko mutite samo da se sastojci sjedine. U drugoj posudi pomešajte seckane orahe sa brašnom i promešajte, pa dodajte u testo i lagano sjedinie. Tako orasi neće pasti na dno kolača. Sipajte smesu u posudu koju ste nauljuili i lepo rasporedite. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta. Zatim ga izvadite iz rerne i čačkalicom probušite rupe. Prelijte ga ohlađenim sirupom. Pomešajte orahe sa šećerom u prahu, karanfilićem i cimetom, pa ukrasite kolač.
Bonus video: Humanitarno kuvanje
(Espreso/Stvar ukusa)