Kompot, Foto: Printscreen/youtube/Domaći recepti

majstorski

OVAKAV KOMPOT SE PRAVIO JOŠ SAMO U JUGOSLAVIJI: Trebaće vam VIŠE TEGLI, ko je probao POLUDEO je za njim

U teglu možete da naređate i cele kajsije s košticama, ali u tom slučaju će vam biti potrebno više tegli

Objavljeno: 28.06.2023. 09:52h

Domaći kompot od kajsije vratiće vas u detinjstvo.

Sastojci

kajsije2 kg

šećer600 g

višnjevača50 ml

Kako pripremiti

foto: RINA

Kajsije operite i ostavite da se osuše, očistite ih od koštica i poređajte u tegle. Šećer rastopite u 1 l kipuće vode, zatim dodajte višnjevaču. Količina šećera zavisi od zrelosti voća – što je zrelije, dodajemo mu manje šećera.

Sterilizujte tegle 20 minuta u rerni (4 tegle zapremine 750 ml) na temperaturi od 90 stepeni. Kompot od kajsija dobija izrazitiji ukus ako dodate seme koje ste izvukli iz koštica. U teglu možete da naređate i cele kajsije s košticama, ali u tom slučaju će vam biti potrebno više tegli.

(Espreso/Žena blic)