otkrivamo
KADA BUDETE VIDELI KAKO SE PRAVILNO ČISTE VIŠNJE, ŠOKIRAĆETE SE: Niko od Srba nije znao ZA OVO (VIDEO)
Preporučuje se vinska flaša jer ima uži otvor kako bi na njega mogli staviti voće, a da vam ne propadne unutra
Svaki način čišćenja višanja zahteva vreme, čak i kada imate onu spravicu za vađenje koštica.
Pogledajte kako da na jednostavan način očistite višnje, a da one ostanu cele. Potrebna vam je čvršća slamčica ili žica od miksera. Višnje operite, skinite peteljke i kroz rupu na višnji uz pomoć slamčice ili drške od žice miksera istisnite koštice.
Pogledajte detaljno:
Preporučuje se vinska flaša jer ima uži otvor kako bi na njega mogli staviti voće, a da vam ne propadne unutra.
Stavite višnju ili trešnju na otvor i probodite je štapićem. Koštica će ostati u flaši, a vi ćete imati voćku spremnu za jelo ili pripremu kolača. Ovim načinom ćete olakšati pripremu poslastica, a nećete imati nered kakav inače ostaje nakon tog posla.
Sada kada ste ih očistili, možete da napravite ovaj slasan kolač sa višnjama:
Sastojci:
Pet jaja
300 g šećera
jedna kesica vanilin šećera
300 g brašna
200 ml jogurta
150 ml ulja
jedna kesica praška za pecivo
500 g višanja
30 g griza
Foto: pixabay.com
Starinski kolač sa višnjama.
Za posipanje:
prah šećer
Priprema
Mikserom umutimo jaja dok ne postanu penasta. Postepeno dodajemo šećer i vanilin šećer. Mutimo dok se šećer ne otopi i lepo sjedini.
Dodajemo postepeno jogurt i nastavljamo sa mućenjem. Zatim dodajemo ulje i mutimo još malo.
Smanjimo brzinu miksera na najmanje. Postepeno, kašiku po kašiku, dodajemo prosejano brašno. Na kraju dodamo prašak za pecivo i nastavimo još malo sa mućenjem dok se smesa ne sjedini i ne razbiju grudvice.
Smesu sipamo već podmazan i brašnom posut pleh (39x25cm).
Višnje smo očistili od koštica i ocedili ih od viška tešnosti. Pospemo ih grizom i malo ih uvaljamo.
Tako pripremljene višnje poređati u pleh. Po neku višnju mozete utisnuti, a neke možete ostaviti po vrhu, sve zavisi kako želite da one budu u kolaču.
Kolač pečemo u vec zagrejanoj rerni na 180 C oko 30-35 minuta.
Seći na kocke i posuti prah šećerom.
(Espreso/Republika)