Cimet rolnice, Foto: Printscreen YouTube/Thy Than

tope se u ustima

OVA POSLASTICA JE UVELIKO POPULARNA U EVROPI, A SADA SVE DOMAĆICE U SRBIJI TRAŽE RECEPT: Ne postoji ništa MEKŠE

Hrskav, mek i mirišljav slatkiš čiji se ukus pamti danima. Napravite odmah duplu meru

Objavljeno: 26.06.2023. 18:39h

Rolat sa cimetom, cimet rolnice ili rolnice sa cimetom (poznat i kao lepinja sa cimetom, cimet danski i puž sa cimetom) je slatka rolnica koja se obično služi u Severnoj Evropi, preteženo u nordijskim zemljama, ali i u Austriji i Nemačkoj, kao i u Severnoj Americi.

Ova sočna poslastica je idealna za večeru, doručak ili užinu, a uz čašu toplog mleka biće pun pogodak.

foto: Printscreen YouTube/Thy Than

Sastojci:

20ml vode

2 kašike šećera

50gr kvasca

450ml toplog mleka

2 jaja

1 kašičica soli

100gr šećera

50gr putera

650-750gr brašna

nekoliko kašika mleka - za fil

žuti šećer- za fil

cimet- za fil

150gr prah šećera - za glazuru

vanila,mleko- za glazuru

foto: Printscreen YouTube/Thy Than

Priprema:

Staviti kvasac da se aktivira u toploj vodi sa dve kašike šećera. Kada naraste,sa ostalim sastojcima zamesiti testo.

Potom ostaviti da se smesa udvostruči.

Dobijeno testo podeliti na dva dela za dve rolne.

Staviti brašno na radnu površinu, pa razvući koru od jedne polovine testa, premazati je mlekom, posuti žutim šećerom i cimetom.

Zavijte u rolnu i isecite na 10 delova, a tako uradite i sa drugim delom testa.

Dobijene rolnice poređajte u pleh, ali tako da se ne dodiruju.

Ostavite da narastu.

Potom peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene.

Kada se ispeku, ostaviti da se ohlade desetak minuta, a onda ih premazati glazurom koju ćete dobiti tako što ćete pomešati šećer u prahu i vanilu sa malo mleka tek toliko da dobijete gustu masu.

Majke i snajke:

(Espreso/Glossy)