tope se u ustima
OVA POSLASTICA JE UVELIKO POPULARNA U EVROPI, A SADA SVE DOMAĆICE U SRBIJI TRAŽE RECEPT: Ne postoji ništa MEKŠE
Hrskav, mek i mirišljav slatkiš čiji se ukus pamti danima. Napravite odmah duplu meru
Rolat sa cimetom, cimet rolnice ili rolnice sa cimetom (poznat i kao lepinja sa cimetom, cimet danski i puž sa cimetom) je slatka rolnica koja se obično služi u Severnoj Evropi, preteženo u nordijskim zemljama, ali i u Austriji i Nemačkoj, kao i u Severnoj Americi.
Ova sočna poslastica je idealna za večeru, doručak ili užinu, a uz čašu toplog mleka biće pun pogodak.
Sastojci:
20ml vode
2 kašike šećera
50gr kvasca
450ml toplog mleka
2 jaja
1 kašičica soli
100gr šećera
50gr putera
650-750gr brašna
nekoliko kašika mleka - za fil
žuti šećer- za fil
cimet- za fil
150gr prah šećera - za glazuru
vanila,mleko- za glazuru
Priprema:
Staviti kvasac da se aktivira u toploj vodi sa dve kašike šećera. Kada naraste,sa ostalim sastojcima zamesiti testo.
Potom ostaviti da se smesa udvostruči.
Dobijeno testo podeliti na dva dela za dve rolne.
Staviti brašno na radnu površinu, pa razvući koru od jedne polovine testa, premazati je mlekom, posuti žutim šećerom i cimetom.
Zavijte u rolnu i isecite na 10 delova, a tako uradite i sa drugim delom testa.
Dobijene rolnice poređajte u pleh, ali tako da se ne dodiruju.
Ostavite da narastu.
Potom peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene.
Kada se ispeku, ostaviti da se ohlade desetak minuta, a onda ih premazati glazurom koju ćete dobiti tako što ćete pomešati šećer u prahu i vanilu sa malo mleka tek toliko da dobijete gustu masu.
Majke i snajke:
(Espreso/Glossy)