ZA RUČAK
TURSKE DOMAĆICE SAMO OVAKO SPREMAJU PASULJ: Koriste 1 CAKU kako bi bio LAGANIJI, a najviše ga JEDU LETI (RECEPT)
Imaju svoju caku kako da bude lagan, a našim domaćicama će to dobro doći po vrućinama
Turci imaju svoj poseban recept za pasulj koji se zove Barbunya Pilaki.
Imaju svoju caku kako da bude lagan, a našim domaćicama će to dobro doći po vrućinama.
Recept će vas bukvalno oboriti sa nogu.
Ovo je veoma ukusno jelo, koje Turci rado jedu kao lagani ručak, deo meza ili prilog pečenom mesu ili ribi. Služi se na sobnoj temperaturi ili hladan, a neophodno ga je servirati sa malo soka od limuna preko i peršunom - upravo mu to daje osvežavajuć šmek.
Specijalitet Barbunya Pilaki ima bezbroj varijacija na temu, ali mi vam donosimo jedan od klasičnijih recepata.
Potrebni sastojci:
500 grama šarenog pasulja
3 šargarepe (oljuštene i isečene na kolutiće)
2 velika paradajza (iseckana na srednje male komade)
2 veće glavice crnog luka (oljuštene, prepolovljene i isečene na kriške)
1 zelena paprika (očišćena od semenja, isečena na štapiće)
4 čena belog luka (sitno iseckanog)
3 kašike maslinovog ulja
½ kašičice šećera
1 šolja tople vode
šaka peršuna (sitno iseckanog)
so i biber
kriška svežeg limuna za posluživanje
Priprema:
Potopite pasulj u vodi veče pre pripreme ovog specijaliteta. Ujutru procedite pasulj, a šerpu napunite svežom. čistom vodom, tako da bude dva do tri centimentra iznad zrna pasulja u šerpi. Kada voda proključa, temperaturu smanjite na srednju i kuvajte sve dok pasulj ne omekša, otprilike oko 30 minuta. Po potrebi dodajte vodu.
Kada se pasulj delimično skuva, prelazimo na pripremu Barbunya Pilaki!
U velikoj šerpi lagano zagrejte maslinovo ulje i dodajte iseckanu šargarepu. Ostavite da se dinsta nekoliko minuta, a potom dodajte luk i zelenu i papriku. Krčkajte sve zajedni oko pet minuta na srednjoj temperaturi, dok luk ne počne da postaje staklast.
Potom dodajte i paradajz, beli luk i šolju tople vode. Dodajte so i biber po ukusu, te pola kašičice šećera i sve dobro promešajte. Nakon što proključa, ostavite da se kuva još desetak minuta.
Sada ovoj smesi sa povrćem dodajte skuvan pasulj i sve dobro promeštajte. Pokrijte šerpu poklopcem, ali napola, i ostavite ovaj specijlitet da se krčka oko pola sata. Proverite da li je pasulj omekšao - ako jeste skinite ga sa vatre i ostavite da se prohladi.
Barbunya Pilaki služite na sobnoj temperaturi, a tradicionalno se servira tako što se preko iscedi limunov sok, te se pospe iseckanim peršunom.
Prijatno!
(Espreso/Žena.Blic.rs)