ZA LETO
OVAJ OSVEŽAVAJUĆI KOLAČ SE SPREMA ZA SAMO 15 MINUTA: 1 preliv mu daje SOČNOST, prava RAPSODIJA UKUSA (RECEPT)
Ovaj kolač je toliko jednostavan, a uopšte vam neće pasti teško po visokim temperaturama
Po vrućinama osim lagane hrane za ručak i deserti treba da budu osvežavajući.
Ovaj kolač je toliko jednostavan, a uopšte vam neće pasti teško po visokim temperaturama.
Sprema se za 15 minuta, a ukus je fantazija.
Sastojci
Potrebno je:
4 jaja
12 kašika šećera
12 kašika ulja
12 kašika mleka
12 kašika brašna
4 kašike kakaoa
1 kesica praška za pecivo
Preliv:
500 ml mleka
4 kašike šećera
1 kesica vanil šećera
Dekoracija:
200 g šlaga
2 šoljice mleka
1 saka oko 100 g malina
1 kašika gustina
malo vode
2 kašike šećera
Priprema
Mutiti belanca penasto, pa dodati šećer, žumnanca, zatim i ulje, mleko, brašno pomešano sa praškom za pecivo. Kada ste sve sjedinili dodati kakao, mutiti na manjom brzini, dok se prah ne istopi. Smesu sipati u pleh obložen pek paprom, i peći na 200 C oko 20 minuta. Kada je kolač pečen, ostaviti ga da se ohladi. Ugrejati mleko sa šećerom, i hladan kolač preliti sa toplim mlekom.
Kada je kolač ohlađen, umutiti šlag sa mlekom i premazati preko kolača.
Preliv od malina: Staviti šaku zamrznutih malina ili oko 100 g sa šećerom na šporet. Oko 10-15 minuta krcakti na manjoj temperaturi dok se maline ne otope, takođe i šećer. U malo vode razmutiti gustin i dodati malinama, krcakti još malo, prohlađen preliv preliti preko kolača. Staviti u frižider na hlađenje.
(Espreso/Recepti.com)