Grčke krofnice, Foto: Printscreen/Youtube/LetinaKuhinja
recept
OVE GRČKE KROFNICE SANJATE: Vazdušaste, krem CURI na sve strane, a cela kuća će mirisati na MORE (RECEPT)
Samo jedan zalogaj ovih krofnica će vas odvesti na more
Objavljeno: 23.06.2023. 22:23h
Marija Marković
Čuvene grčke krofnice, koje svi obožavaju, se zovu lukumades. Loptice od testa veličine jednog zalogaja okupane u čokoladnom kremu izmamljuju osmeh svakome ko ih proba!
Donosimo vam originalni recept za lukumades koji možete pripremiti i kod kuće.
Sastojci:
- 15 gr suvog kvasca
- 2 supene kašike šećera
- 1 kašičica soli
- 5 kašika maslinovog ulja
- 200 ml mleka
- 200 ml vode
- 500 gr mekog brašna
Za sirup:
- 350 gr meda
- cimet (po želji)
- seckani orasi (po želji)
- ulje za prženje
Priprema:
- Najbitnije je da dobro pripremite testo i date mu dovoljno vremena da nadođe. Zato je vrlo važno da pripremljeno testo držite na sobnoj temperaturi i nikako blizu izvora hladnoće.
- Najpre zagrejte mleko da bude mlako. Zatim pomešajte suvi kvasac, šećer i so, pa dodajte maslinovo ulje, mlaku vodu i zagrejano mleko. Sve izmešajte i dodajte malo po malo brašna, neprekidno mešajući.
- Ukoliko ne želite da zaprljate ruke, smesu možete mešati i drvenom varjačom.
- Nakon što sve sastojke dobro sjedinite, pokrijte posudu plastičnom folijom ili pamučnom krpom i ostavite na toplijem mestu minimum sat vremena, kako bi naraslo.
- Iako je to jednostavnija opcija, lukumades u kućnoj varijanti nije neophodno pržiti u fritezi. Dovoljno je da u tiganj sipate toliko ulja koliko je potrebno da više od polovine krofnice bude potopljeno. Vrlo je važno da ulje bude dobro zagrejano.
- Tehnika pripreme grčkih krofnica kod kuće će vam posebno biti zanimljiva, ako pratite ove korake.
- Uzmite kašiku i umočite je u ulje. Zatim uronite dlan u testo, a onda blago istisnite manju količinu testa između palca i kažiprsta, tako da izađe oblik nalik kuglici. Kašikom je razdvojite od ruke i spustite u zagrejano ulje.
- Možda će vam ovaj postupak zvučati komplikovano, a zapravo je vrlo jednostavan. Već posle prve, sve će vam ići mnogo lakše. Da biste sprečili da se testo lepi, poželjno je da svaki put uronite kašiku u ulje.
- Pržite krofnice na umerenoj temperaturi dok ne porumene sa obe strane.
- Da ne bi bile previše masne, trebalo bi da ih poređate najpre na papirni ubrus kad ih izvadite iz posude u kojoj ste ih pekli.
- Posle kraćeg vremena ih prelijte medom, uz dodatak cimeta i seckanih oraha ili preliva od čokolade, po želji.
(Espreso/Telegraf)