Kolač, Foto: Printscreen/Youtube/KuhinjaValentinaMaskovic
recept
MAKEDONSKI POSNI KOLAČ IZ PROŠLOG VEKA: Ovaj 1 SASTOJAK Srpkinje RETKO KORISTE, a daje samo takav ŠMEK (RECEPT)
Ovaj makedonski kolač je mnogima omiljena posna poslastica
Objavljeno: 23.06.2023. 19:53h
> 19:57h
Marija Marković
Ovaj kolač je idealan za posne dane! Ukus odličan, a ne zahteva veliki trd niti vreme:
Sastojci (mera je šoljica od 2 dl):
- 5 šoljica mineralne vode
- 5 šoljica brašna
- 3 šoljice ulja
- 3 šoljice pšeničnog griza
- 1 kašičica cimeta
- 200gr seckanih oraha
- 200gr suvog grožđa
- 1 prašak za pecivo
Za sirup:
- 350 gr šećera
- 400 - 500 ml vode
- 2 vanil šećer
Za posipanje:
- 50gr oraha
Način pripreme:
- Sjedinite u jednoj čini brašno, pšenični griz, prašak za pecivo, cimet, seckane orahe, suvo grožđe ( koje ste prethodno oprali i potopili u vodi). Sve sastojke dobro izmešajte, pa u sredini smese napravite udubljenje i u njega sipajte mineralnu vodu i ulje. Potom opet sve dobro sjedinite tako da ne bude grudvica.
- Pleh premašite sa malo ulja, a zatim pospite brašnom, kako se kolač ne bi lepio za dno, a nakon toga sipajte dobijenu smesu. Kolač staviti u rernu koja se zagrejala na 180 stepeni i peći oko 35 stepeni.
- Za to vreme skuvajte preliv od šećera, vode i vanilin šećerom. Ohlađen kolač isecite na kocke, a onda ga prelijte vrelim sirupom.
(Espreso/Stil)