Žito torta, Foto: Printscreen/Youtube/Moja mala kuhinja

paŽnja

SVI SU POLUDELI ZA ŽITO TORTOM: Nikad nije prestala biti AKTUELNA, domaćice u Srbiji je VOLE VIŠE OD IJEDNE DRUGE

Filovati korice, i treću odozgo i okolo tortu, jer ima dosta fila. Malo je ohladiti, pa odozgo premazati šlagom i ukrasiti po želji, ja sam posula orasima

Objavljeno: 23.06.2023. 10:18h

Sastojci

4 belanca

3 kašike šećera ( kristal)

2,5 kašike brašna

3 kašike mlevenih oraha

FIL

12 žumanaca

15 kašika šećera ( kristal)

5 kašika brašna

pola litra mleka

250 gr margarina ili putera

300 gr mlevenih oraha

muskatno orašče

Priprema

1.

Od belanaca i ostalih sastojaka napraviti 3 korice, peći u nauljenom plehu i prethodno zagrejanoj rerni, dok porumene. Žumanca umutiti sa šecćerom, dodati brašno, i malo mleka, pa sve polako sipati u ostatak mleka i skuvati fil na pari. Vrlo brzo se skuva. Kada se ohladi, dodati margarin, dobro umutiti mikserom, a zatim umešati orase, i nastrugati po ukusu muskatno orašče. Filovati korice, i treću odozgo i okolo tortu, jer ima dosta fila. Malo je ohladiti, pa odozgo premazati šlagom i ukrasiti po želji, ja sam posula orasima.

(Espreso/Coolinarka)