jeste li znali
SRBI NE ZNAJU DA JE OVO RAZLIKA IZMEĐU ŠOPSKE I SRPSKE SALATE: Bukvalno ćete ZANEMETI kada vidite koja je
Ove salate bile su jako popularne među stočarima. Sem što odlično idu uz svako jelo, možete ih jesti i kao obrok salatu
Gotovo da nema pravog obroka bez dobre salate. U Srbiji su, pored kupus salate, najpopularnije šopska i srpska salata.
Iako su na izgled vrlo slične, ove dve salate se razlikuju po jednom sastojku, ali i po poreklu.
Naime, šopska salata je bugarsko nacionalno jelo, a ime je dobilo po oblasti Šopi u blizini Sofije.
Evo od čega se pravi
Glavni sastojci ove vrlo popularne salate su paradajz, krastavci, sirova ili pečena paprika, luk, peršun, so, sok od limuna ili sirće , ulje i masni slani sir. U srpskoj salati ima svih ovih sastojaka, izuzev sira. To znači da možete da je spremate i kada postite, kao odličan dodatak ribi i krompiru.
Sastojci za srpsku salatu:
500 g paradajza, 2 sveže paprike, 2 ljute papričice, 2 sveža krastavca, 1 glavica crnog luka, so, 2-3 kašike ulja.
Srpska salata se priprema na sledeći način:
Paradajz oprati i iseći na kriške. Krastavac oljuštiti i iseći na kockice. Papriku iseći na rezance. Luk očistiti, sitno ga iseckati, pa sve ove sastojke izmešati u činiji za salatu. Posoliti i preliti uljem.
Ove salate bile su jako popularne među stočarima. Sem što odlično idu uz svako jelo, možete ih jesti i kao obrok salatu.
(Espreso/Lepote Srbije)