paŽnja
KADA ČUJETE KOLIKO JE DOBRA MORSKA SO, NEĆETE PRESTATI DA JE UZIMATE: Posebno je ODLIČNA za JEDNU STVAR
Neki ljudi veruju da je zdravija od drugih vrsta soli i pruža nekoliko prednosti, ali malo je istraživanja koja bi podržala ove tvrdnje
Morska so se dobija isparavanjem slane vode. Ljudi širom sveta je koriste od praistorije, a danas se obično nalazi u mnogim kuhinjama.
Osim svoje kulinarske upotrebe, morska so se često dodaje pilingima za telo, kupkama, napitcima i bezbrojnim drugim proizvodima.
Neki ljudi veruju da je zdravija od drugih vrsta soli i pruža nekoliko prednosti, ali malo je istraživanja koja bi podržala ove tvrdnje.
Morska so se uglavnom sastoji od natrijum hlorida, jedinjenja koje pomaže u regulisanju ravnoteže tečnosti i krvnog pritiska u telu.
Pošto je minimalno obrađena, sadrži neke minerale, uključujući kalijum, gvožđe i kalcijum. Ovo je jedan od razloga zašto se često smatra nutritivno superiornijom od kuhinjske soli, koja je jako mlevena i kojoj je većina hranljivih materija uklonjena.
Međutim, hranljive materije u morskoj soli prisutne su samo u tragovima. Morali biste da jedete izuzetno velike količine da biste se čak približili količini kalijuma, gvožđa, kalcijuma ili magnezijuma koju možete lako dobiti iz cele hrane.
Granule morske soli su takođe veće od granula kuhinjske soli. Kao rezultat toga, obična so obezbeđuje približno 2.300 mg natrijuma po kašičici (6,1 grama), dok morska so sadrži 2.000 mg natrijuma po kašičici (4,2 grama) (2, 3).
To je zato što se manje granula morske soli može spakovati u kašičicu, u poređenju sa kuhinjskom solju. Nije zato što sadrži manje natrijuma od kuhinjske soli.
Ipak, većina ljudi ne shvata ovu razliku i smatra da je morska so zdravija od kuhinjske soli, jer je prekomerna konzumacija natrijuma povezana sa visokim krvnim pritiskom i povećanim rizikom od srčanih oboljenja (4 Pouzdani izvor).
Međutim, ako količina natrijuma koju konzumirate premašuje preporučenu granicu ili vašu ličnu toleranciju, upotreba morske soli umesto obične soli ne čini razliku (5 Pouzdani izvor).
U stvari, neki ljudi smatraju da treba da koriste više morske soli u kuvanju da bi postigli isti nivo ukusa.
Moguće koristi
Pošto natrijum hlorid (sol) ima nekoliko važnih funkcija u telu, neophodno je da ga konzumirate iz hrane da biste održali optimalno zdravlje.
Neki ljudi tvrde da morska so, posebno, ima nekoliko dodatnih prednosti. Međutim, većina njih nije podržana snažnim naučnim istraživanjima.
Evo nekoliko najčešćih tvrdnji o morskoj soli.
Generalno, so vam može pomoći da održite adekvatnu hidrataciju i nivo krvnog pritiska.
Pošto natrijum igra vitalnu ulogu u ravnoteži tečnosti, nedovoljno ga unošenje može dovesti do dehidracije, posebno tokom vežbi visokog intenziteta.
Odgovarajući balans tečnosti u telu je takođe važan za održavanje zdravog nivoa krvnog pritiska.
Stoga, konzumiranje premalo ili previše natrijuma može dovesti do promena krvnog pritiska kod onih koji su osetljivi na so u ishrani.
Konzumiranje morske soli može vam pomoći da zadovoljite svoje potrebe za natrijumom, ali takođe možete dobiti natrijum iz raznih drugih namirnica.
(Espreso/healthline.com)