Salčiići, Foto: Printscreen YouTube/Jelajelena Petrovic

punjeni džemom

OVAJ KOLAČ JE RANIJE SVAKA KUĆA IMALA NA STOLU, A DANAS JE ZABORAVLJEN: Po ovom receptu su ga spremale NAŠE BAKE

Salčići su starinski kolači na kojem su odrasle naše bake

Objavljeno: 22.06.2023. 22:15h

Nekada nijedna proslava nije mogla da se zamisli bez salčića, neobičnih kolača od slatkog testa koji se premazuju svinjskim salom. Neobična kombinacija sastojaka je baš ono što ovaj kolač čini izuzetnim, a ako niste probali ili pravili do sada, pravo je vreme da probate. Pune se džemom, a mekani su kao duša.

Neki salčiće prave sa vinom, drugi sa običnom hladnom vodom, neki sa kiselom vodom. Takođe, limunovu koru možete da zamenite ekstraktom vanile.

foto: Bakina kuhinja

Sastojci:

1/2 kg brašna

3 žumanceta

1 limun

prstohvat soli

250 ml kisele vode

400 g mlevenog svinjskog sala

džem, po ukusu

foto: Bakina kuhinja

Priprema:

U posudi pomešajte prosejano bršano, žumanca, so, rendanu koru limuna i kiselu vodu. Umesite testo, pa ga razvucite na pobrašnjenoj površini u obliku pravougaonika. Premažite trećinu mlevenog sala sobne temeperature. Dužu stranu testa preklopite do sredine, pa onda sve preklopite drugom stranom testa, pa ponovo po širini prekolopite pvo do pola, pa drugom polovinom poklopite sve.

Pokrijte krpom i ostavite 20 minuta na sobnoj temperaturi. Ponovo razvucite pravougaonik i premažite drugom trećinim sala, ponoviti postupak sa preklapanjem kao i prvi put i opet ostavite da odstoji još 20 minuta. Ponovo razvucite testo premažite preostalim salom, pa na isti način preklopite. Ostavite da odmori 20 minuta, pa opet razvucite u pravougaonik.

Isecite na manje pravougaonike, svaki premažite džemom, pa preklopite kao knjigu. Ređajte u pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta. Pospite ih prah šećerom.

Majke i snajke:

(Espreso/Stvar ukusa)