Torta, Foto: Printscreen/Youtube/Jecinekulinarije

prijatno!

NEPREVAZIĐENA KAPRI TORTA: Mekana KORA, fil od osvežavajućeg VOĆA i kremasta ČOKOLADA - KRALJICA svih poslastica

Ukolikop nemate ideju koju tortu da pravite u ovim vrelim danima, kapri torta je pravi izbor

Objavljeno: 22.06.2023. 22:30h

Mnogi je smatraju za krlajicu svih poslastica i torti - Kapri torta osvaja sva čula!

Sastojci:

Za koru:

  • 9 belanaca
  • 300 g šećera
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika sirćeta
  • 300 g seckanih ili mlevenih oraha

Za fil:

  • 600 ml mleka
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 300 g šećera
  • 9 žumanaca
  • 250 g putera

Za žele:

  • 500 g jagoda
  • 100 g malina
  • 300 g šećera
  • 2 kesice pudinga od jagoda

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 60 ml slatke pavlake
foto: Printscreen/Youtube/Jecinekulinarije

Priprema:

Kako se pravi kora?

Belanca ulupajte u čvrst šne postepeno dodajući šećer, pa dodajte sirće i još malo mutite, a onda lagano umešajte brašno i orahe. Dobijenu smesu sipajte u dublji pleh, koji ste obložili pek papirom, da kora bude deblja. Pecite na 180°C oko 20 minuta.

Žele nije težak za pripremu:

Jagode i maline odmrznite i procedite svu vodu, pa pomešajte sa šećerom i izblendirajte. Stavite da se kuvaju i kada smesa provri dodajte puding. Kuvajte uz neprestano mešanje, dok se sastojci lepo ne sjedine.

Ovako se pravi fil:

Žumanca penasto umutite sa šećerom, pa dodajte puding. Lepo sjedinite da nema grudvica, pa smesu sipajte u mleko koje ste stavili da se greje. Kuvajte, uz neprestano mešanje, dok se smesa ne zgusne. Sklonite sa šporeta, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi. Fil ponovo umutite, pa dodajte umućeni puter sobne temeprature i sve dobro sjedinite mikserom.

Najlakši način za čokoladnu glazuru:

Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom.

Ređanje torte:

Preko ohlađene kore premažite žele od jagoda i malina i opet ostavite da se stegne u frižideru, pa sipajte preko fil. Dobro razmažite i prelijte čokoladnom glazurom.

(Espreso/Stvar ukusa)