sočno
OVAJ POSNI KOLAČ NEMA IME, A TOLIKO JE DOBAR DA MU NI NE TREBA: Jeftin i BRZ, ima sve što vam TREBA (RECEPT)
Tokom posta često imamo nedoumicu čime se počastiti, ako ne postimo na vodi, ovo je idealna poslastica
Bez neke velike pompe, bez "besnih" sastojaka.Napravljen od onog što svaka kuća ima:brašno, ulje, šećer, džem. Gotov je za pola sata, sve sa pranjem sudova.
Ovo je osnovni recept, a u njega se može po želji dodavati svašta. Probajte, mislim da će vam se dopasti.
Sastojci
za 10 osoba
- 1 šolja šećera
- 3 šolje brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1/2 šolje ulja
- 1,5 šolja vode
- 2-3 kašike džema od kajsije (ili bilo koji drugi).
- može se dodati malo cimeta, suvog grožđa...
- za premazivanje džem od kajsije (ili koji drugi želite)
- glazura od čokolade
Priprema
1.
Uključiti rernu na 200 stepeni.Dok se ona zagreje smešati sve sastojke u jednoj posudi.Nemojte koristiti mikser već običnu varjaču ili kašiku.Podmazati pleh uljem i posuti brašnom ili prezlama.Ja sam koristila prezle..Sipati u pleh i peći 20-ak minuta.
2.
Pečen kolač premazati džemom onoliko koliko volite.Možete ga posuti mlevenim orasima ili preliti istopljenom čokoladom.
Posluživanje
- Šolja, koja služi kao mera je, ona od jogurta, 2dcl.
- U ovu smesu možete dodati suvo grožđe,brusnicu, pola ili jednu celu rendanu jabuku,što sam ja i učinila.Naravno, nije neophodno, ali se meni tako dopalo.
- Fino se slaže uz čaj i odličan je, kao sasvim običan, domaćinski slatkiš koji pleni svojom jednostavnošću.Uz malo dobre volje i prijatno društvo, biće vam veran drug.
Podelili smo još jedan recept za posni kolač koji košta samo 300 dinara.
(Espreso/ Recepti.com)