paŽnja
OVAKVA LENJA PITA SE SAMO U JUGOSLAVIJI PRAVILA: Uopšte je nisu jeli sa JABUKOM, već su se "DAVILI" U OVOM VOĆU
Testo sipajte u podmazan i brašnom posut pleh i preko njega stavite višnje malo oceđene od soka (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota)
Lenja pita je jedan od omiljenih srpskih kolača čiji će vas prefinjeni ukus očarati.
Lenja pita je poslastica od davnina. Često se pravi u Srbiji jer se veoma lako pravi, a sastojci su jeftini. Obično se pravi sa jabukama, ali može i sa višnjama, borovnicama i drugim voćem. Sistematski gledano, izgleda tako što je među dve kore stavi voće. Kroz vreme su nastale različite varijante recepata, a svaka domaćica ima tajni recept za svoju pitu.
SASTOJCI
5 jajeta; 300 g šećera; 200 g jogurta; 170 ml ulja; 270 g brašna; 1/2 kesice praška za pecivo; 400-500 g višanja; malo prah šećera za posipanje kolača (vanilin šećer).
PRIPREMA
Mikserom umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajte šećer i nastavite još malo da mutite. Dodajte žumanca, pa ih umešajte polako, špatulom. Ubacute i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinite sa belancima. Testo sipajte u podmazan i brašnom posut pleh i preko njega stavite višnje malo oceđene od soka (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota).
(Espreso/Lepote Srbije)