trik
SAMO UZ OVAJ TRIK BEŠAMEL SOS VAM NIKADA NEĆE IMATI GRUDVICE: Tajnu otkriva ISKUSNA KUVARICA, a vi ZAPIŠITE (VIDEO)
Retko ko ume da napravi bešamel sos bez grudvica, a ovo je caka za njega
Bešamel sos se smatra jednim od osnovnih soseva koji potiče iz francuske kuhinje. Ključ je da bude glatak i bez grudvica i dovoljno gust. Postoje različite cake koje mu poboljšaaju ukus, na primer muskatni oraščić.
Brašno koje se prži na istopljenom puter se meša varjačom, a kada sipate mleko počnite da koristite žicu. Ovo će smanjiti grudvice, a postoji i još jedan super trik za sos bez grudvica. Kada se brašno isprži, isključite šporert, pa postepeno sipajte mleko i onda ponovo uključite šporet. Ovo je sjajan savet i radi 100%.
Sastojci:
- 80 g putera
- 95 g brašna
- 1 l mleka
- so, biber, muskatni oršačić
Priprema:
U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno. Mešajte i pržite dok ne dobije zlatnu boju. Zatim isključite šporet i krenite da postepeno sipate mleko. Kada sipate prvu količinu dobro promešajte da se brašno i mleko sjedine (vodite računa da je šporet i dalje isključen). Zatim sipajte i preostalo mleko i dobro promešajte. Nakon toga uključite šporet na srednju temepraturu i posolite, pobiberite, pa pospite muskatnim oraščićem. Mešajte varjačom sve vreme, a kada krene da se zgušnjava, uzmite žicu. Nastavite da mešate dok se skroz ne zgusne.
Napravite ovaj bešamel i imaćete najukusnije lazanje!
(Espreso/Stvar ukusa)