recept
KREMASTO ČOKOLADNO UŽIVANJE KOJE SVI VOLE: Uradite 1 stvar i dobićete NAJUKUSNIJI SUFLE do sada (VIDEO)
Ako želite da se zasladite, neka vaš izbor bude čokoladni sufle
Sufle je desert koji nam dolazi iz Francuske. Veruje se da je sufle osmislio francuski kulinarski majstor, Vinsent La Šapel, početkom osamnaestog veka. U zavisnosti koje sastojke koristite sufle može da bude slan ili sladak. Mi vam donosimo recept za čokoladni sufle koji je izuzetno popularan u celom svetu, a njegova priprema zahteva malo vašeg vremena i strpljenja.
Ali, na kraju se ispalti, jer je ovaj desert neverovatno ukusan. Ono što je bitno da uradite dok pripremate ovaj predivan desert jeste da žumanca i belanca mutite odvojeno, jer će tako biti lagan i pahuljast. Ako želite slanu verziju, pročitajte i kako se pravi sufle od sira.
Sastojci:
2 kašike mleka
1 kašika slatke pavlake
75 g šećera
60 g tamne čokolade
2 jajeta
1 belance
1/4 kašičice soli
30 g nezaslađenog kakao praha
45 ml vode
Još:
200 ml slatke pavlake
1 kašika šećera u prahu + za posipanje
Priprema:
Kalupe pospite granuliranim šećerom, pa izlijte višak. U šerpi pomešajte mleko i slatku pavlaku, pa kuvajte dok ne provri. Sklonite sa šporeta, pa dodajte rendanu ili lomljenu čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Dodajte kakao i vodu, pa promešajte i kuvajte kratko na pari.
Zatim sklonite i ostavite da se ohladi nekoliko minuta. Odvojte žumanca od belanaca, pa umućena žumanca dodajte u čokoladnu smesu i promešajte. Belanca umutite sa prstohvatom soli, pa dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Dodajte i šne u čokoladnu smesu i lagano sjedinite.
Uzmite kalupe iste veličine, pa ih premažite puterom i pospite šećerom. Sipajte smesu u kalup i poređajte na pleh od rerne. Pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 13-15 minuta. Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu. Izvadite sufle iz rerne i pospite šećerom u prahu, pa ukrasite umućenom slatkom pavlakom. Služite odmah.
Majke i snajke:
(Espreso/Stvar ukusa)