IDEALNA LOKACIJA
RUČAK NA OBALI MORA 900 DINARA: Tri puta jeftiniji od Dubrovnika, ali ga Srbi baš i NE VOLE, STALNO GA ZAOBILAZE
I ugostitelji u Neumu konačno imaju razloga za zadovoljstvo jer su im lokali dobro popunjeni
Plaže u Neumu su ovih dana prepune turista iz Srbije, Rusije, Francuske, Mađarske, Nemačke, a posle dužeg perioda nestabilnog vremena konačno može da se uživa u kupanju na ugodnih 26 stepeni.
I ugostitelji u Neumu konačno imaju razloga za zadovoljstvo jer su im lokali dobro popunjeni. Fokus je, kao i poslednjih godina, na domaćim gostima iz Bosne i Hercegovine, ali u poslednje vreme imaju i porast turista iz zemalja zapadne Evrope. Dolaze Francuzi, Nemci, Austrijanci, Poljaci, Česi, Slovaci...
Cene zato, tvrde ugostitelji, logično i rastu. Ukoliko odlučite da odete na kafu, običan espreso koštaće vas 3 KM, što je 180 dinara, a ukoliko vam je vreme za ručak, za pileći file moraćete da izdvojite 15 KM, što je 900 dinara, a toliko je i deset ćevapa s krompirićima u jednom od restorana na moru. Cena hamburgera je 13 KM, a lignji na žaru 24 KM.
Usvakom slučaju kažu, cene su mnogo prihvatljivije od onih u okruženju. Za četvoročlanu porodicu u hotelskom smeštaju sa punim pansionom dnevno je potrebno oko 200 evra, Neum je od Dubrovnika jeftiniji tri, a od Makarske rivijere dva puta, kažu turistički radnici.A ukoliko odluče da na moru borave sedam dana, četvoročlana porodica potrošiće oko 1.400 evra.
U Neumu se mogu pojesti i dobre pite. Pre tri godine otvorena je jedna koju uspešno vodi bračni par Meliha i Jasmin Merdžanović.
– Ova sezona je krenula malo lošije, ali već sada jedva uspevamo da napravimo dovoljno rezanaca za pite. Ponosni smo na naš burek, sirnicu, krompirušu i zeljanicu – poručuju oni.
U odnosu na prošlu sezonu, cene smeštaja poskupele su za 10 do 15 odsto, kao i cene hrane i pića u ugostiteljskim objektima.
- Neka mala poskupljenja morala su se dogoditi, obzirom da su poskupeli ulazi robe kao i energenata, pa i rada i svega ukupno, ali to ne iskače iz okvira koji su uobičajeni u društvu i u drugim segmentima - rekao je Stanko Raič, ugostitelj.
Bonus video:
(Espreso/Kurir)