paŽnja
KADA ČUJETE RAZLOG ZBOG KOJEG TREBA DA JEDETE TIKVICE, NEĆETE ČEKATI NI SEKUNDE: Niste znali da RADE OVO
U Severnoj Americi i Australiji su poznate kao tikvice, što je italijansko ime za njih. Tikvice su odlične u raznim jelima, jer se mogu kuvati na mnogo različitih načina, pa čak i jesti sirove
Postoji mnogo prekrasnih načina za pripremu i kuvanje tikvica. Mlade tikvice se mogu jesti sirove, ili obrijane na trake ili sitno isečene u salatu – ukusne su jednostavno obučene sa čilijem, seckanom nanom, limunom i ekstra devičanskim maslinovim uljem. Tikvice možete sotirati, peći, peći na roštilju ili roštilju ili ih dodati u kolače za slatku poslasticu. Veće tikvice se mogu puniti. Cveće je takođe jestivo i ukusno je kada se napuni svim vrstama stvari, kao što su rikota i menta.
ŠTA SU TIKVICE? Iako tikvice nazivamo povrćem, one su tehnički voće jer sadrže semenke. Oni su deo porodice tikvica, koja uključuje tikvice i krastavce. Tikvice dolaze u mnogim oblicima i veličinama. Neobična sorta se zove "tromboncino" ili "tromba", što je duga, kovrdžava tikvica. U Severnoj Americi i Australiji su poznate kao tikvice, što je italijansko ime za njih. Tikvice su odlične u raznim jelima, jer se mogu kuvati na mnogo različitih načina, pa čak i jesti sirove!
KADA SU TIKVICE U SEZONI?
Tikvice su najbolje u Velikoj Britaniji od juna do oktobra. Kada kupujete tikvice, potražite male, čvrste sa sjajnom neoštećenom kožom koje su teške za svoju veličinu.
KAKO ČUVATI TIKVICE Ako planirate da koristite tikvice u roku od 2 dana od kupovine, onda je u redu da ih držite na sobnoj temperaturi. U suprotnom, čuvajte u frižideru do nedelju dana.
KOJE SU ZDRAVSTVENE BENEFICIJE?
Tikvice su izvor minerala koji se zove kalijum. Kalijum pomaže da naši mišići rade ispravno kako bismo se mogli kretati. Tikvice su takođe odličan izvor vitamina C i folne kiseline. Pola velike tikvice se računa kao jedan od vaših 5 dnevno (jedna porcija povrća ili voća je 80 g sirove težine).
(Espreso/jamieoliver.com)