paŽnja
ČUVENA MONAŠKA PITA KOJA ĆE VAS OSTAVITI BEZ IJEDNE REČI: Spremna za tili čas, takvu još niko nije probao
Izbosti viljuškom i staviti da se peče dok ne porumeni. Pita treba da prenoći, pa tek onda da se seče
Sastojci:
1 posni margarin
2 dl mlake vode
1 prašak za pecivo
2 vanilin-šećera
1/2 kg brašna (po potrebi i više)
Fil:
2 kg jabuka
1 kesica cimeta
200 g mlevenih oraha
1 čaša od 2 dl šećera
1 čaša od 2 dl prezli
Priprema:
Margarin dobro umutiti sa šećerom i malo soli, uz postepeno dodavanje tople vode, a zatim dodati prašak za pecivo i vanilin-šećer. Kada je smesa dobro umućena, polako dodavati brašno i zamesiti glatko testo. Testo podeliti u dve jufke i ostaviti da odstoji dok pripremate fil. Jabuke izrendati i dobro ocediti, pa u njih dodati šećer, orahe, cimet i prezle. Sve lagano umešati, da se sjedini. Potom oklagijom razviti jednu jufku testa veličine pleha. Testo namotati na oklagiju i spustiti u pleh. Na njega staviti svu količinu fila. Zatim razviti drugu jufku na isti način. Tom drugom polovinom testa prekriti fil i blago rukama pritisnuti da se zalepi za jabuke. Izbosti viljuškom i staviti da se peče dok ne porumeni. Pita treba da prenoći, pa tek onda da se seče.
(Espreso)