specijalitet za vrele dane
LETNJA SARMA KOJA ĆE VAS OBORITI SA NOGU: Zaboravite na NADUTOST, a od obične se razlikuje zbog 1 SASTOJKA (RECEPT)
Svi smo čuli za sarmice od zelja, ali ove su još bolje...
Ništa lepše nego kada omiljene recepte možemo da jedemo preko cele godine. Iako retkima ostaju zalihe kiselog kupusa na proleće, kada krene leto to je već druga priča osim ako za tako nešto nemate uslove.
Da ne bismo pravili kompromis, i da bismo mogli da jedemo sarmu i leti kao i zimi, donosimo vam recept za letnju sarmu od vinove loze.
Sastojci
Potrebno je:
100 g pirinča
1 glavica crnog luka
400 g mlevenog mesa
1 kašičica suvog biljnog začin
1/2 kašičice mlevenog bibera
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice slatke začinske paprike
malo ulja
1 jaje
40 listova vinove loze
Priprema
Sitno iseckan crni luk prodinstati nekoliko minuta, pa mu dodati meso. Začiniti, dodati jedno jaje, izmešati i ubaciti pirinač. Skloniti sa vatre da se prohladi.
Listove vinove loze blanširati u ključaloj vodi.
Zatim na svaki list stavljati po kašičicu-dve fila i motati sarmice.
Na dno šerpe u kojoj će se sarmice kuvati sipati malo ulja, pa prekriti listovima vinove loze i slagati sarmu. Na kraju složenu sarmu pokriti listovima, naliti vodom toliko da pokrije sadržaj šerpe i poklopiti plitkim tanjirom, pa staviti na umerenu temperatutu da se kuva jedan ipo sat. Služiti sarmu uz kiselo mleko i mirođiju.
Za trikove za običnu sarmu tako da vam ispadne kao profesionalnim kuvarima, pogledajte ovde.
OVAKO JE NASTALA SRPSKA GASTRONOMSKA EROTIKA: Kuvar Mića napravio Karađorđevu šniclu zbog žene, a evo šta na njoj SIMBOLIŠE LIMUN:
(Espreso/ Recepti.com)