Letnja sarma, Foto: Printscreen/ Youtube/ Gala food

specijalitet za vrele dane

LETNJA SARMA KOJA ĆE VAS OBORITI SA NOGU: Zaboravite na NADUTOST, a od obične se razlikuje zbog 1 SASTOJKA (RECEPT)

Svi smo čuli za sarmice od zelja, ali ove su još bolje...

Objavljeno: 19.06.2023. 11:03h

Ništa lepše nego kada omiljene recepte možemo da jedemo preko cele godine. Iako retkima ostaju zalihe kiselog kupusa na proleće, kada krene leto to je već druga priča osim ako za tako nešto nemate uslove.

Da ne bismo pravili kompromis, i da bismo mogli da jedemo sarmu i leti kao i zimi, donosimo vam recept za letnju sarmu od vinove loze.

foto: Printscreen Youtube / Bokina kuhinja

Sastojci

Potrebno je:

100 g pirinča

1 glavica crnog luka

400 g mlevenog mesa

1 kašičica suvog biljnog začin

1/2 kašičice mlevenog bibera

1/2 kašičice soli

1/2 kašičice slatke začinske paprike

malo ulja

1 jaje

40 listova vinove loze

foto: Printscreen/ Youtube/ Gala food

Priprema

Sitno iseckan crni luk prodinstati nekoliko minuta, pa mu dodati meso. Začiniti, dodati jedno jaje, izmešati i ubaciti pirinač. Skloniti sa vatre da se prohladi.

Listove vinove loze blanširati u ključaloj vodi.

Zatim na svaki list stavljati po kašičicu-dve fila i motati sarmice.

Na dno šerpe u kojoj će se sarmice kuvati sipati malo ulja, pa prekriti listovima vinove loze i slagati sarmu. Na kraju složenu sarmu pokriti listovima, naliti vodom toliko da pokrije sadržaj šerpe i poklopiti plitkim tanjirom, pa staviti na umerenu temperatutu da se kuva jedan ipo sat. Služiti sarmu uz kiselo mleko i mirođiju.

Za trikove za običnu sarmu tako da vam ispadne kao profesionalnim kuvarima, pogledajte ovde.

OVAKO JE NASTALA SRPSKA GASTRONOMSKA EROTIKA: Kuvar Mića napravio Karađorđevu šniclu zbog žene, a evo šta na njoj SIMBOLIŠE LIMUN:

(Espreso/ Recepti.com)